Min lokala hjälte

”Lidingö är värt ett unikt hus”

Dalénum nytt höghus Wingårdh arkitektkontor
"Balkonglösningen ger byggnaden en spännande skulptural kvalitet, med en viss fyrkaraktär och stora boendekvaliteter genom utsikt åt tre väderstreck" skriver juryn i sin motivering.
Höghuset kommer att byggas vid kajen i västra delen av Dalénum. Balkongerna planeras att bli upp till 30 kvadratmeter stora.
Höghuset kommer att byggas vid kajen i västra delen av Dalénum. Balkongerna planeras att bli upp till 30 kvadratmeter stora.
Med balkonger stora som enrumslägenheter och en svängig fasad tog Wingårdhs hem arkitekttävlingen. Dalénums profilbyggnad kommer att sticka ut på Lidingö. "Det är ju högt för att vara på Lidingö. Det är högt för att vara i Stockholm också", säger projektledare Anna Jacobsen.

Flygledartornet på Arlanda och svenska ambassaderna i Berlin och Washington är bara en bråkdel av alla byggnader som Gert Wingårdh står bakom. Nu har han tillsammans med Joakim Lyth ritat det framväxande området Dalénums profilbyggnad.

Husets hörn kommer att utgöras av balkonger med utsikt åt tre väderstreck. Eftersom storleken på dem varierar mellan 10 upp till hela 30 kvadratmeter kommer huset att få en ganska annorlunda form, säger Gert Wingårdh.

– Vi tänkte att Lidingö är värt ett unikt hus. Så det blev en siluett som är lite svängig på ett sätt som jag egentligen inte sett på något annat hus i världen. Det är både unikt och praktiskt och kul.

Anna Jacobsen är projektledare för Dalénum på JM och satt i juryn som utsåg det vinnande arkitektförslaget. Hon fastnade för den spännande utformningen på huset.

– Det sticker ut med sin speciella form samtidigt som det knyter an till den verkstadsarkitektur som finns i området. Jag tycker att det har fångat båda uttrycken.

Om allt går som det ska kommer första spadtaget att tas vid årsskiftet 2017/2018. Men redan nästa sommar är det tänkt att bostadsrätterna ska börja släppas till försäljning.

I dag har mer än hälften av de runt 1 000 lägenheter som planeras för Dalénum börjat byggas. Runt 400 lägenheter är redan inflyttade. Hela byggprojektet ska vara klart 2022.

LÄS MER: Ägarlägenheterna i Dalénum slut

LÄS MER: Dalénum slår prisrekord

LÄS MER: De valde Dalénum framför innerstan

LÄS MER: Nya bostadsrätter en bra affär