Min lokala hjälte

Detaljer kring uthyrningsskandalen avslöjade

Några av Haninge bostäders lägenheter.
En anställd mejlade en annan anställd när bostaden skulle ut i kön – så gick fusket till.
Genom hemliga mejl och en fejkad inloggning kunde en anställd fuska sig till en av de lägenheter inom Haninge bostäder som otillåtet getts till anställda eller deras närstående, det skriver Hem och hyra.

Tidningen Hem och hyra avslöjar nu hur ett av de omtalade fallen om den otillåtna internuthyrningen på Haninge bostäder gick till.

Det var i februari 2016 som Haninge Bostäder lade ut en lägenhet till Bostad Direkt, skriver Hem och hyra. På Bostad Direkt är principen först till kvarn och den som är snabbast får lägenheten.

Lägenheten lades ut klockan 09:30:04 på morgonen.

Redan 55 sekunder senare, klockan 09:30:59 hade en person fyllt i och skickat in intresseanmälan.

Hem och hyra avslöjar nu att den person som fick lägenheten var barn till en av bolagets anställda och att allt var uppgjort på förhand.

De som såg lägenheten på Bostad Direkt och snabbt försökte fylla i intresseanmälan och få lägenheten hade alltså aldrig någon chans att få den.

Fusket gick till som så att en person på bolaget mejlade till en annan person på bolaget exakt när lägenheten lades ut på nätet varpå den andra personen loggade in på sitt barns inloggningssida i Haninge Bostäders bostadskö, och anmälde sitt intresse för lägenheten direkt när den lades ut.

Läs mer: REPORTAGE: De otillåtna kontrakten skrevs ut på löpande band

Den förra vd:n fick reda på det här förra våren men har inte agerat så vi kan inte göra mer än så här.
Niclas Lindberg (S), styrelseordförande i Haninge bostäder, till Hem och hyra

En anonym men initierad källa berättar för Hem och hyra att det finns mejlkonversation mellan anställda på Haninge Bostäder som visar hur det gick till.

Personen berättar också att Haninge bostäders styrelseordförande, Niclas Lindberg (S), ska ha läst mejlkonversationen i samband med utredningen som gjordes när härvan upptäcktes.

– Ja, det har gått till på det sättet. Men det är en av de 12 lägenheterna som förmedlats på ett otillåtet sätt och som vi har redovisat tidigare, det är ingen ny lägenhet, säger Niclas Lindberg till Hem och hyra.

De inblandade personerna i fråga har omplacerats och fått en varning och personerna har inte samma arbetsuppgifter längre, enligt Niclas Lindberg.

Hem och hyra: Varför agerar ni inte hårdare mot de här personerna?
– Vi är formellt förhindrade att göra mer än det här. Skälet är att lagen om anställningsskydd säger att arbetsgivaren måste agera skyndsamt om problem upptäcks och det har vi inte gjort. Den förra vd:n fick reda på det här förra våren men har inte agerat så vi kan inte göra mer än så här, säger han.

Läs mer: Härvan i Haninge bostäder växer kraftigt

Vd:n Christoph Vejde fick sparken precis innan skandalen avslöjades. Dåvarande förvaltningschefen och dåvarande ekonomichefen hade då båda självmant precis sagt upp sig.