Mäklare ansågs lura säljare – får en varning

Mäklaren har fått en varning av Fastighetsmäklarinspektionen.
Mäklaren har fått en varning av Fastighetsmäklarinspektionen.
En fastighetsmäklare har varnats av Fastighetsmäklarinspektionen sedan han gett säljaren uppfattningen att hon kunde bli skadeståndsskyldig om hon i ett sent skede backade ur från en husförsäljning i Tyresö.

Vid tidpunkten hade säljaren, som inte längre ville fullfölja försäljningen, inte undertecknat avtalet men kände sig tvingad att skriva på för att slippa ekonomiska följder, enligt sin anmälan.

De nya ägarna flyttade in i huset i Tyresö 2014.

Mäklaren har medgett att han informerade säljaren om en risk att de tilltänkta köparna skulle kräva ekonomisk kompensation om säljaren inte fullföljde det muntliga avtalet och sålde fastigheten, något Fastighetsmäklarinspektionen reagerat på.

Kämpat för att häva försäljningen

”Fastighetsmäklarinspektionen anser att [-] genom denna information har gett uppdragsgivaren en uppfattning om att hon kunde bli skadeståndsskyldig trots att något skriftligt avtal om fastighetsköp ännu inte hade kommit till stånd då”, skriver Fastighetsmäklarinspektionen i sitt beslut.

”Jag känner att jag förlorat mitt hus.”
Säljaren om processen

I varningen mot mäklaren ingår också en erinran, bland annat för att han medverkat till att upprätta ett köpekontrakt med felaktigt datum.

Säljaren säger till Mitt i att hennes advokat kämpade förgäves i 1,5 år för att i första hand få tillbaka huset, och i andra hand skadestånd.

Arbetar för skadestånd

Nu arbetar hon själv för att få skadestånd från mäklarbyrån, som är baserad i Stockholm.

Hon har lagt ut 60 000 kronor i advokatkostnader i processen, men mäklarbyråns chef har inte återkommit i frågan om skadestånd till henne.

Deras senaste kontakt var i våras, säger hon.

– Jag ville inte längre sälja huset på slutet, och är oerhört ledsen och upprörd efter det som hänt. Jag känner att jag förlorat mitt hus, säger hon till Mitt i.