Männen dominerar även i boföreningarna

Anders Engström har engagerat sig i sin bostadsrättsföreing. Fler män än kvinnor sitter i föreningarnas styrelser, visar ny statistik.Foto: Chris Anderson
Anders Engström har engagerat sig i sin bostadsrättsföreing. Fler män än kvinnor sitter i föreningarnas styrelser, visar ny statistik.Foto: Chris Anderson
Över 1 000 fler män än kvinnor är ledamöter i länets bostadsrättsföreningar. För Anders Engström var det självklart att engagera sig.

– Jag vill ha kontroll över vad som händer, säger han.

En man mellan 30 och 39 år. Det är den typiska ledamoten i bostadsrättsföreningens styrelse. En av dem är Anders Engström som i fyra år har varit engagerad i föreningen Gästfriheten i Bagarmossen.

– En styrelse har en otrolig makt och handskas med mycket pengar. Jag gick med för jag vill ha kontroll över vad som händer.

Hans förening har en jämn könsfördelning, vilket är ovanligt i länet. Snittet är i stället 61 procent män och 39 procent kvinnor, visar en undersökning bland 1 000 föreningar som företaget Sveriges bostadsrättscentrum (SBC) har gjort.

– I vårt fall är det en slump. Hela vår idé bygger på att hitta intresserade med rätt kompetens som vill ta på sig arbetsuppgifter.

Styrelser borde sträva efter en jämn könsfördelning. Det menar Annika Wahlstedt Wikström, marknadschef på SBC.

– Det är viktigt för att spegla helheten i fastigheten och dess kompetenser, erfarenheter, prioriteringar och önskemål. Det blir en bättre palett, säger hon.

Men det är inte bara sett till kön som det finns en snedfördelning. Personer i 30-årsåldern utgör den största gruppen ledamöter – och så även i föreningen Gästfriheten.

– Min teori är att man som småbarnsförälder blir mer engagerad i området där man bor, samhörigheten blir viktigare, och man vill rota sig på ett annat sätt, säger Anders Engström.

Men det kan vara svårt att hitta luckorna i vardagen.

– Men tiden man lägger ner varierar mycket. Jag skulle säga att en ledamot i vår förening lägger ner mellan 2 och 15 timmar i månaden.

Tidsbrist är orsak till att 43 procent låter bli att engagera sig, enligt undersökningen. Arbetet är dock värt det, tycker Anders Engström.

– Det är en rolig grej. Det känns viktigt att vara med och påverka sitt boende. Och på köpet lär man känna sina grannar.