Mari och Peter vigdes hemma i sin trädgård

Mari Flanby och Peter Bengtsson gjorde verklighet av sina drömmar om att bo nära skärgården. Här ville de också vigas.
Mari Flanby och Peter Bengtsson gjorde verklighet av sina drömmar om att bo nära skärgården. Här ville de också vigas.
Med havet som fond och vännerna i trappan på terrassen. Så vigdes Mari och Peter hemma i trädgården längst ut på Tyresö.

– Det här är verkligen vi, säger Mari Flanby.

Det går inte att slita blicken från den glittrande fjärden. Utsikten är vidunderlig från Peter Bengtssons och Mari Flanbys terrass i trädgården i Dyviks udd, längst ut på Brevikshalvön i Tyresö.

Det är dagen efter parets bröllop. De är lite trötta och mycket lyckliga.

– Det var en fantastisk dag, säger Mari Flanby.

Peter och Mari träffades för tre år sedan, den här tiden på året. De drömde båda om att bo skärgårdsnära och drömmen blev verklighet mot slutet av det året.

När de bestämde att de skulle gifta sig var det självklart att det skulle vara hemma i trädgården.

– Vi ville säga ja här en gång till. Det känns som att det här är så mycket vi, det var ju här vårt gemensamma liv började.

När man väljer att gifta sig hemma finns det inga givna mallar, man får utforma vigseln själv.

– Vigselförrättaren skickade över förslag på vigsellöften som andra haft. Vi tog hjälp av dem och satt sedan och formulerade våra egna, säger Mari Flanby.

Först hade de tänkt gifta sig i hemlighet och bara bjuda hem vänner och familj på fika. Men när några av gästerna sa att de kanske skulle komma lite sent och andra var dubbelbokade avslöjade de sina planer.

– Då kom alla. Vi var ungefär 30 personer. Det var max vad vi hade kunna få plats med inomhus. Vi var ju tvungna att ha en reservplan ifall det skulle regna, men det hade blivit ett helt annat bröllop, säger Peter Bengtsson.

Nu satt de inbjudna på trappavsatser på altanen när Mari och Peter med ryggen mot havet vigdes av vigselförrättare Monica Englund.

– Det blir allt vanligare att man gifter sig borgerligt. Förr trodde framförallt unga tjejer att man måste ha en kyrka för att få drömmen med vit klänning och tärnor. När de har upptäckt att man kan ha allt det där någon annanstans har kyrkan mist sin roll för många som inte är troende, säger hon.

Mari och Peter öser lovord över Monica Englund som vigde 90 par förra året. Hon föreslår ofta brudpar att gifta sig hemma.

– De slipper de lägga pengar på en dyr lokal. Man behöver inte ha hus och trädgård. Om man bor i lägenhet kan man vigas i någon park i närheten, säger hon.

Fakta

Så planerar du vigseln hemma

Boka en vigselförrättare. De hittas oftast via kommunens webbsida.

Tänk igenom hur ni vill ha vigseln. Använd andras löften som inspiration och formulera egna. Planera om det ska ingå musik.

Ha en reservplan: Det enda ni inte kan bestämma över är vädret. Se till att ha ett tält eller ett inomhusalternativ om regnet skulle stå som spön i backen.