Michael tjänar pengar på att hyra ut sin stuga

Michael Lidén hyr ut ett av sina hus på sin sjötomt på Storholmen utanför Lidingö.
Michael Lidén hyr ut ett av sina hus på sin sjötomt på Storholmen utanför Lidingö.
Det är hög tid att boka stuga för semestern. En av allt fler länsbor som väljer att vara hyresvärd är Michael Lidén.

– Det är ett bra tillskott i kassan.

För två år sedan valde Michael Lidén att börja hyra ut den 30 kvadratmeter stora stugan, som annars stod tom, på sin sjötomt på ön Storholmen utanför Lidingö.

– Allt som oftast är det bara trevligt med hyresgäster, men det är klart att det ibland kan bli lite jobbigt med folk så nära inpå. Men eftersom jag har två hus är det egentligen inget problem.

Dessutom uppväger hyrespengarna, 7 000 kronor per vecka.

– Jag kan absolut rekommendera att hyra ut. Det är klart att det krävs lite jobb, som att hålla koll på skattereglerna, men fördelarna är större.

Och många gör som Michael Lidén. Över 500 fritidshus i länet låg förra veckan ute för uthyrning på köp- och säljsajten Blocket. Det är en siffra som ökar för varje vecka.

– Det är nu man börjar planera sommaren och inser att man inte behöver huset hela perioden, säger Marie Horneman, tillförordnad pressansvarig på Blocket.

Det finns fritidshus att hyra i nästan alla länets kommuner. I Norrtälje finns flest, 238 hus, följt av Värmdö. Prislappen är mellan 700 och 29 000 kronor i veckan.

Intresset för att hyra ut sin sommarstuga ökar. 30 procent fler stugannonser lades ut på Blocket 2011 jämfört med 2008. Och ökningen ser ut att hålla i sig – hittills i år med 8 procent mot samma period i fjol.

Även Kenneth Larsson som är ansvarig för webbsajten Stug- sidan.se har märkt av trenden.

– I Stockholms län har vi haft en ökning med 12 procent jämfört med samma tid förra året.

Skärgården lockar mest.

– Ja, över huvud taget stugor som ligger nära vatten. Och de attraktiva ställena går åt snabbt.

Ute i landet har utbudet dock inte ökat, enligt Torbjörn Fredman vid Föreningen Sverigeturism. Något som däremot ökat är standarden på stugorna.

– Tidigare lockade enkelheten på landet, men den trenden är borta. Nu vill man ha det minst lika bra på semestern som hemma, säger han.