Modellvillan är Årets Stockholmsbyggnad

Ola Göransson och Nikan Ghahremani är hjärnorna bakom Modellvillan i Enskededalen.
Ola Göransson och Nikan Ghahremani är hjärnorna bakom Modellvillan i Enskededalen.
Modellvillan, Enskededalen.
Modellvillan fick nästan hälften av alla röster i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad.
Stockholmarna har sagt sitt.
Modellvillan i Enskededalen är Årets Stockholmsbyggnad 2017.
– Det är fantastiskt roligt, säger Ola Göransson, arkitekt på Arkitema Architects.

Vinnaren tillkännagavs under en prisceremoni i Stadshuset på torsdagen. Arkitektbyrån Arkitema Architects och byggherren Titania fanns på plats för att ta emot priset av stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

– Det är fantastiskt roligt. Inte minst för att det är stockholmarna själva som röstat, säger Ola Göransson, arkitekt på Arkitema Architects som ritat huset.

”Det är ett hus som berör och väcker funderingar.”

Nästan hälften röstade på villan

Sammanlagt 10 275 röster registrerades, 5 500 fler än i fjol. 4 629 av dem föll på Modellvillan i Enskededalen.

– Det bevisar att inte bara vi utan också stockholmarna gillar den här blandningen mellan gammalt och nytt. Modellvillan smälter in väldigt bra i det befintliga, säger Nikan Ghahremani, projektchef på Titania.

Ola Göransson och Nikan Ghahremani.

Arkitekten Ola Göransson beskriver byggprocessen som lustfylld men komplicerad. Ytan som var avsedd för Modellvillan var begränsad och konstruktionen var tvungen att anpassas efter de intilliggande husen.

– Fastigheten ligger vägg i vägg med en av våra pärlor från 20-talet och vi var oroliga för att projektet var för djärvt. Men det var det uppenbarligen inte, säger han.

”Enkel med finess”

Juryns kommentar till Modellvillan löd: ”Ett modigt materialval. I byggnaden finns en tydlig koppling mellan såväl det gamla och det nya, som skalorna i omgivningen. Den är till synes enkel men med finess, den tar plats utan att dominera.”

– Jag tror att det är ett hus som berör och väcker intresse. Det är ett bra exempel på ett känsligt sätt att passa in en byggnad i den befintliga miljö, samtidigt som det finns en arkitektonisk vilja och ett samtida uttryck, säger Torleif Falk, stadsarkitekt i Stockholms stad och medlem i juryn.

Vad säger du om engagemanget i årets tävling?

– Att det är dubbelt så många som röstar tyder på att det finns enormt intresse för det här. Stadsbyggnad och arkitektur är något som berör och som man kan relatera till. Det är kittet mellan den byggda miljön och människan.