ANNONS
Här är en bild av köket från en trerummare i nya bostadsrättsföreningen Modellvillan 21 i Enskededalen.
Arkivbild.

Så mycket krävs för att köpa första ettan

Bostad 

Upplands-Bro har bland de billigaste ettorna i Stockholms län. Men en förälder som vill hjälpa sin 20-åring att köpa sin första bostad borde ha lagt undan 916 kronor i månaden sedan födseln.

ANNONS

På många orter i Stockholmsområdet är det svårt att hitta en hyresrätt utan lång kötid i bostadskön. Samtidigt kan höga kontantinsatser stå i vägen för den som vill ta ett lån för att köpa en bostadsrätt.

Bolåneföretaget SBAB har gjort en uträkning med hjälp av siffror från Booli för att ta reda på hur mycket en 20-årings föräldrar ”borde” ha sparat undan sedan födseln för att ha råd med kontantinsatsen till en etta i länets olika kommuner.

Upplands-Bro hamnar som femte billigaste kommun att köpa en etta i. Men för att en 20-åring ska kunna flytta hemifrån med dagens priser krävs en kontantinsats på i genomsnitt 220 000 kronor. Enligt SBAB har föräldrar som vill hjälpa sina barn med kontantinsatsen stor nytta av att börja spara från dagen barnet föds. I Upplands-Bro borde den förälder som idag vill hjälpa sitt barn ha sparat 916 kronor i månaden de senaste 20 åren.

– Jag tror inte att det finns så många föräldrar som började spara på det här sättet till sin bebis, som föddes för 20 år sedan. Sammanställningen är mer som en illustration över vad som krävs ekonomiskt, nu och i framtiden, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Priserna på bostadsrätter varierar mycket i Stockholms län. Dyrast är det i Stockholm där en etta i snitt kostar nästan 3 miljoner, jämfört med 1,1 miljoner i den billigaste kommunen Nynäshamn.

– Det unga vuxna som känner sig tröstlösa på bostadsmarknaden kan göra är att rikta in sig på ettor i områden som ligger längre ut från centrala Stockholm. Det kanske går bra att pendla till en början, för att så småningom flytta längre in, om det önskas.


Kommunerna där du behöver spara mest

Kommunerna där du behöver spara minst

Källa: SBAB/Booli


ANNONS

Fler nyheter från Stockholm

Brand i Tullinge
Nyheter

Spridningsrisk när flerfamiljshus brann

Kultur

Kalle Assbring vinnare av Fotobokspriset 2017

Nyheter

Kungen impad av arbetet mot våld i Norsborg

Nyheter

Här ska det byggas om för bättre cykeltrafik

Kultur

Berättelsen bakom New Yorkbilderna

Brott

Nya uppgifter om morden i Hallonbergen

ANNONS
ANNONS