Så mycket ökar villapriserna i Värmdö

Villapriserna pekar, tvärtom skyltens riktning, uppåt.
Villapriserna pekar, tvärtom skyltens riktning, uppåt.
Den som har köpt villa i Värmdö de senaste fem åren har gjort ett kap. Från 2012 har snittpriserna ökat med 50 procent.

Att Stockholms län ligger över rikssnittet när det gäller villapriser är kanske ingen överraskning. De senaste fem åren har priserna ökat med i snitt 52 procent, jämfört med övriga landets 39 procent. 

Uppands Bro vinnarna

I Upplands-Bro kommun har den som köpt villa de senaste fem åren gjort ett riktigt kap. Där är prisökningen hela 82 procent. Räknat i kronor så ligger Danderyds kommun i topp där villaägarna i snitt haft en värdeökning på över 4 miljoner kronor på fem år vilket innebär drygt 16 000 kronor i veckan.

Upp 50 procent i Värmdö

Men även Värmdöbor som blivit villa de senaste fem åren har gjort ett klipp. Här har priserna ökat med 50 procent, från att 2012 legat på i snitt 3 579 000 så ligger de nu på 5 358 796 kronor.

”Vi har tyvärr starka inlåsningseffekter då många villaägare drar sig för att flytta eftersom det ofta blir dyrare med en ny bostad”

Men att priserna höjs är inte bara positivt, menar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.
– När man ser tillbaka på den senaste femårsperioden så är det överlag kraftiga prisökningar. Vi har tyvärr starka inlåsningseffekter då många villaägare drar sig för att flytta eftersom det ofta blir dyrare med en ny bostad – även om den är mindre. På vissa attraktiva orter med liten eller obefintlig nyproduktion blir det väldigt stort tryck på de villor som kommer ut på marknaden, säger han.

Topp tio kommuner – här ökade priserna mest

Snittpriset på alla villaförsäljningar under första halvåret 2012 jämfört med första halvåret 2017

Källa: Svensk Mäklarstatistik