De bor i Nackas kanske bullrigaste hus

Hyresgästerna i Finntorp störs av byggbuller i huset
Hyresgästerna i Finntorp störs av byggbuller i huset
Byggbuller. Bristande information. Ifrågasatt hyreshöjning.
Hyresgästerna i Finntorp är inte glada.
Nu ska Hyresgästföreningen och fastighetsägaren försöka komma fram till en lösning.
Och fastighetsägaren flaggar redan nu för en kompensation i form av lägre hyra.

Huset i Finntorp som grannarna bor i håller på att byggas till med fler bostäder, i form av en påbyggnad på taket.

– Det är som att ha en tandläkarborr i örat. Det går inte att tala i telefon, säger Biörn Torbjörnsson, hyresgäst, om bullret byggarbetet orsakar.

Biörn Torbjörnsson kör taxi. Han kommer hem vid 02-tiden på nätterna och säger att han hinner sova några timmar, ungefär fram till klockan 08, innan byggbullret drar igång.

Kände inte till byggplanen

Yvonne Lindheimer, en annan av hyresgästerna, säger att hon och hennes man hade stått i bostadskö i 24 år innan de flyttade till det här huset för ett år sedan . De hade aldrig flyttat till huset om de hade känt till ombyggnaden, säger Yvonne Lindheimer.

Nu har de valt att under vissa tider lämna bostaden och flytta hem till dottern.

– Vi flyttar ut, säger Yvonne Lindheimer.

Sina Hammarström, också hon hyresgäst, säger att klockan 08.00 på morgonen börjar byggjobbarna att slänga ner saker från övervåningarna, där byggarbetet pågår, ner i en container så att det dånar.

”Taskigt”

Sina Hammarström säger att hon betalar 8 606 kronor i månaden för sin tvårummare, och nu är hyran på väg att höjas:

– Det känns lite taskigt att höja hyran, säger Sina Hammarström.

Ewa Lindgren, hyresgäst, säger att byggjobbarna bland annat arbetar med att bila bort betong i huset. En av hyresgästerna säger att det orsakar våldsamma vibrationer i huset.

Pågår hela sommaren

Ewa Lindgren säger att hon har skrivit mejl till fastighetsägaren där hon sagt att hon tycker att det är positivt att det byggs bostäder men att hon oroas över byggbullret. Snart har hon semester och beskedet hon fått från fastighetsägaren är att byggarbetet kommer att pågå under hela hennes sommarledighet.

Ewa Lindgren tycker att fastighetsägaren ska ge hyresgästerna  ekonomisk kompensation, så att de som önskar kan hyra en tillfällig bostad. Hon efterlyser även mer information från fastighetsägaren:

 – Det handlar om att vi inte har fått muntlig information. De måste gå ut med muntlig information till oss, säger hon.

Bernt Enström, hyresgäst i det av byggbuller drabbade huset, har ett önskemål fram till dess att situationen har löst sig:

– Stoppa hyreshöjningen, säger han.

”Stoppa hyreshöjningen”

Besökte huset

För två veckor sedan var hyresgästföreningen på besök i huset. Hyresgästföreningens besked till hyresgästerna var, enligt hyresgästerna själva, att ”så här får det inte vara”.

När Mitt i pratade med Staffan Birkenfalk, verksamhetsutvecklare i hyresgästföreningen, sa han att hyresgästföreningen är på väg att sätta sig i samtal med fastighetsägaren om det här huset.

– Jag kan säga så mycket, vi har fått otroligt många samtal om det här, säger Staffan Birkenfalk.

Sticker det här huset ut när det gäller byggbuller?

– Det är mycket som är lite ovanligt i det här fallet, svarar Birkenfalk.

Tillfällig lokal

Fastighetsägaren hade förra veckan ordnat med en lokal i ett grannhus dit de som bor i huset kan gå när de tycker att byggbullret blir för besvärande.

Mitt i har pratat med fastighetsägaren, Skandiafastigheter. Fredrik Brorsson, marknadsområdeschef, svarar via mejl att Skandiafastigheter gick ut med information till hyresgästerna den 30 augusti 2016:

”– Därefter har vi allt sedan vecka 48 2016 gått ut med veckovis information, både på hemsida och i trapphus. Kontaktinformation till projektledning av byggprojektet har gått ut till samtliga hyresgäster och finns anslagna i trapphusen.”

Många äldre bor i huset som är hemma om dagarna och som störs av bullret. Vad är er kommentar?

”– Ja, det stämmer och är beklagligt. Bullernivån varierar med de olika momenten och just nu är vi inne i en ljudmässigt tyngre period då tungrivning pågår på taket. Av den anledningen har vi iordningställt en lokal, som de boende gärna får vistas i som sitt vardagsrum.”

Fredrik Brorsson säger att de har inlett en diskussion med hyresgästföreningen när det gäller kompensation till hyresgästerna, ”vilket kan komma att resultera i hyresreduktion.”