Nytt nätverk ska få stopp på vräkningar

Kronofogden
Målet är att ingen ska bli vräkt av Kronofogden.
Ett nytt nätverk ska arbeta mot uppsägningar och vräkningar i Skärholmen. Medlemmar är hyresvärdar och stadsdelsförvaltningen.
– Vi vill hindra att människor hamnar i akuta situatoner, säger hyresrådgivaren Sofia Forsberg.

Att vara sen med hyran kan få svåra följder. Händer det flera gånger har hyresvärden rätt att säga upp kontraktet – och hyresgästen riskerar att bli utan bostad.

I Skärholmen har stadsdelsförvaltningen samarbetat med de stora bostadsbolagen i många år, för att hindra att det går så långt. De mindre fastighetsägarna har varit svårare att nå.

Det ska det bli ändring på nu.

– Nu lyfter vi arbetet till en högre nivå, genom att inleda ett samarbete med föreningen Skärholmens Fastighetsägare. På så sätt kan vi nå även mindre fastighetsägare, som är medlemmar där. Vi vill väcka deras intresse, säger Sofia Forsberg, hyresrådgivare vid stadsdelsförvaltningen.

Råd och stöd

Enligt hyreslagen är en fastighetsägare skyldig att kontakta socialtjänsten om en hyresgäst har en hyresskuld. Syftet är att fånga upp personen och ge stöd för att förhindra uppsägning och vräkning. Men alla fastighetsägare gör inte detta, av okunskap eller brist på intresse. Det är synd, tycker Sofia Forsberg.

 

– När vi får kontakt med en hyresgäst som har en hyresskuld kan vi bena ut vad det beror på. En äldre person kanske har tappat greppet, och kan slussas till äldreomsorgen. Någon kan lida av psykisk ohälsa, och då kan psykiatrin kopplas in. Om någon har förlorat jobbet och blivit av med sin försörjning kan vi länka vidare till försörjningsstöd, säger hon.

”Prioritera hyran”

Sofia Forsberg brukar också förklara vikten av att prioritera att betala hyran, när man har ont om pengar. Tillsammans med hyresgästen lägger hon upp en åtgärdsplan, för att denne inte ska bli sen med hyran igen.

– Men allt bygger på personens egna vilja. Man måste vilja ta emot hjälp för att vi ska kunna göra något, säger hon.

Fram till den 17 augusti i år hade socialtjänsten i Skärholmens stadsdel fått 227 meddelanden från hyresvärdar, om för sena hyror (i fjol var siffran 229 för hela året). Sex hyresgäster har hittills i år blivit vräkta av Kronofogden.

Inga barnfamiljer har blivit av med sina hyresavtal under de senaste åren, enligt Skärholmens Fastighetsägarförening.