Nio byggen som förändrade Stockholm

Barbro Berndt var en av flera Fröken Vällingby, unga språkkunniga guider som välkomnade långväga besökare i Vällingby centrum.
Barbro Berndt var en av flera Fröken Vällingby, unga språkkunniga guider som välkomnade långväga besökare i Vällingby centrum.
Barbro Berndt handlar fortfarande regelbundet i sitt älskade Vällingby centrum.
Barbro Berndt handlar fortfarande regelbundet i sitt älskade Vällingby centrum.
Vällingby centrum förändrade inte bara Stockolm utan påverkade också ­arkitekter och politiker i hela världen.

Mitt i träffade Barbro Berndt som på 60-talet ­arbetade som ”Fröken Vällingby”.

En kylig vårdag i Vällingby centrum: Stressade shoppare, tunnelbanependlare och fikasugna flanörer hastar mellan butikerna och ­kaféerna. En gång låg det till synes oansenliga 50-talstorget i bräschen för samhällsbyggnad och arkitektur – både i Sverige och i världen.

Någon som vet mycket om det är Barbro Berndt. Hon var tio år gammal när centrumet invigdes 1954 och hade nyss flyttat till en lägen­het i Vällingby med sin familj.

– På ettårsjubileet blev hela­ min skola inbjudna och vi fick en stor prinsesstårta med ett stort V på, minns Barbro.

Centrumet var det första försöket att skapa ett ­alternativ till Stockholm ­city i förorten. Det var också en del av den så kallade ABC-staden med (a)rbetsplatser, (b)ostäder och (c)entrum på bekvämt avstånd.

På den tiden var det här radikala idéer som fick intresserade från hela världen att vallfärda till Vällingby.

– Det var spännande. Det vällde in folk: Stadsplanerare, arkitekter och studenter från USA, säger Barbro Berndt.

De nyfikna besökarna var så många att företagareföreningen beslutade sig för att något måste göras. Svaret blev Fröken Vällingby – unga språkkunniga guider som hjälpte besökarna på traven. Barbro hade vid det här laget hunnit bli 19 år, och fick ett av de eftertraktade jobben.

– Vi hade flygvärdinnedräkt och en blå mössa med ett V på. Det var stort. Alla dagstidningar hade bild på årets fröken Vällingby i början av sommaren.

Mycket har förändrats ­sedan 50- och 60-talets framåtanda och tankar om samhällsbyggnad och arkitektur. Men Barbro älskar fortfarande Vällingby centrum – även om hon saknar alla de småbutiker som en gång fyllde torget. Mest tycker hon om den gamla biografen Fontänen med sin karaktäristiska neonskylt.

– När solen ligger på så glittrar det i guldmosaiken. Det är riktigt vackert, säger hon.

Hon slår också bakut när Mitt i:s reporter försöker bunta ihop hennes kära Vällingby med det ofta utskällda miljonprogrammet.

– Det skiljer sig stort från de stora miljonprogramshusen. Vällingby är ett blandat område med villor, radhus och lägenheter. Samtidigt tar det bara några minuter att cykla till naturen i Grimstareservatet och Kaananbadet. Jag brinner fortfarande för Vällingby, säger Barbro Berndt.

LÄS MER:

Rösta fram Årets Stockholmsbyggnad

Tidigare vinnare och utskällda byggen