Nu hyr allt fler ut sin bostad i andra hand

Arindam Majumdar passar på att hyra ut sin tvåa i Frösunda i Solna under en några månader lång resa.
Arindam Majumdar passar på att hyra ut sin tvåa i Frösunda i Solna under en några månader lång resa.
Fler väljer att hyra ut sina lägenheter. Det visar statistik från två sajter.

– Vi ser effekter av den nya lagen, säger Maria Lennman, vd för Bostad Direkt, som är övertygad om att hyrorna kommer att sjunka.

Den första februari infördes den nya lagen om andrahandsuthyrning. Bostadsrättsinnehavare har sedan dess rätt att ta ut hyra utifrån lägenhetens marknadsvärde.

Regeringen syfte är att öka antalet bostäder som hyrs ut. Kritikerna befarar högre hyror som slår mot dem som redan har svårt att hitta bostad.

Antal uthyresannonser i länet har ökat med 19 procent, visar siffror från Blocket som jämför perioden januari–februari i år mot samma period 2012. Det är en ökning som är ett par procent högre än den mellan 2011 och 2012 och större än snittet i Sverige.

– Utbudet ökar i storstäderna, först och främst, där efterfrågan är som störst, säger Linnéa Aguero, tillförordnad pressansvarig.

Hur den nya lagen påverkar är för tidigt att säga, anser hon.

– Utbudet ökar ja, men det gör inte hyrorna nämnvärt. Vad det beror på är en slutsats vi behöver mer underlag för att kunna dra.

Även på Bostad Direkt ökar antalet uthyrningsannonser, visar siffror för hela landet. 386 lägenheter lades ut för uthyrning till privatpersoner under januari-mars i år. Det är en ökning med 58 procent mot samma period 2012. Mellan 2011 och 2012 var uppgången lägre.

Till viss del ligger konjunkturen och ränteförändringar bakom uppgången, menar vd:n Maria Lennman.

– Men vi ser effekter av den nya lagen, säger hon.

På Bostad Direkt har hyrorna för alla lägenhetskategorier – från ettor till fyror – gått upp.

Tvårumslägenheterna är vanligast att hyra ut och för dem har också hyran gått upp mest – 21 procent, enligt sajtens statistik.

– Jag är övertygad om att hyrorna kommer att sjunka till de gamla. Vi ser fler som inte får sina lägenheter uthyrda. Det finns en smärtgräns för vad vanliga människor kan tänka sig betala.

En av dem som hyr ut sin lägenhet för första gången är Arindam Majumdar. Han äger en 69 kvadratmeter stor tvåa i Frösunda i Solna som han hyr ut under en resa till Kalifornien. Hyran har han satt till 9 000 kronor i månaden.

– Jag har ju till exempel min månadsavgift, och räntan på bolånet, och det vill jag täcka. Det är ju en väldigt bra lägenhet, som ligger centralt, samtidigt som mycket ingår, säger Arindam Majumdar som inte blev påverkad av den nya lagen när han tog sitt beslut.

Och har inte haft svårt att hitta intresserade. På mindre än två dygn svarade tio personer, såväl barnfamiljer som par, kompisar och ensamstående, på hans annons på Blocket.

– Man läser om bostadsbristen, men nu blev den väldigt konkret.

Fakta

Ny lag ger rätt att ta högre hyra

Lagen gäller för villor, äganderätter och bostadsrätter ägda av privatpersoner.

Den nya hyressättningen utgår från bostadens marknadsvärde i dag. En lågt belånad, eller obelånad, bostad kan hyras ut till samma pris som en nyköpt.

Uthyraren får ta ut en avgift som motsvarar en ränta om 4 procent på marknadsvärdet och lägga till månadsavgiften.