Min lokala hjälte

Ny älgattack i Haninge – viltvårdare har beslutat att skjuta älgen

-
Denna bild är nyligen tagen av Teresa Lindqvist på Krogtäppan i Jordbro, framför Teresas tomt. En kalv och en ko går rakt igenom. Mycket tyder på att älgkon på bilden är den som gick till attack på onsdagen i samma kvarter.
En ny, allvarlig älgattack har inträffat i Haninge. Men två hundar kan ha räddat livet på mannen. "Älgkon skulle börja hoppa mannen", säger viltvårdare Christer Berggren. Älgen ska nu skjutas.

På onsdagskvällen skedde ytterligare en i raden av älgattacker mot människor i Haninge. En man som var ute med sina två hundar i norra Jordbro blev attackerad strax efter 20-tiden. Älgkon valde att fullfölja attacken. Nu har viltvårdarna fått avlivningsbeslut på älgen i fråga.

Läs mer här: Älgen i norra Jordbro skjuten

– Mannen kom ut med sina hundar som enligt uppgift var kopplade, då rusade älgkon rätt emot honom, han fick sig en släng på armen, och släppte då hundarna. Älgkon skulle börja hoppa på mannen, men hundarna irriterade henne så pass mycket att hon vände in i skogen, säger viltvårdare Christer Berggren.

Läs mer: Ny älgattack mot barn i Haninge

– Det är extremt ovanligt att en älgko fullföljer en attack. Men nu har det hänt, och nu har vi avlivningsbeslut och det ska verkställas, säger han.

Det är tre år sedan senast som viltvårdarna tvingades skjuta en älg i villaområdena. Något som viltvårdarna bara gör om älgen anses sjuk.

Läs mer: Älgar nonchalerade polis och störde trafik

Älgkon gjorde inget nytt utfall när viltvårdarna väl kom ut till norra Jordbro, vid 21.30-tiden på kvällen. Man motade då ut älgkon mellan radhusen.
– Det fanns ingenstans vi kunde skjuta henne under kvällen, annars hade vi gjort det. Det var bara husväggar och fönster, och vi får inte riskera att något gått fel. Där det går kommer vi nu att skjuta älgen, men säkerheten sätter vi framförallt, säger viltvårdare Christer Berggren.

Händelsen inträffade kring kvarteren Krogtäppan, Kvarnbäcken och Norra läget i norra Jordbro. Älgen ska vara en av de sex sju älgar som funnits mellan södra Handen och Jordbro på senare tid.

Han väljer nu att göra Jordbro- och Handenborna vaksamma på situationen.

Läs mer: Älgar attackerade två barn i Haninge

– Det finns lite halvknäppa älgkor bland alla äpplen. Och det är äpplen överallt i det här området nu. Jag har själv råkat ut för några halvknäppa älgarna när jag gått med hunden i området, säger han.

När viltvårdarna motade ut älgen, dök en fjolårstjur även upp.
– Vi vet inte om det var älgkons kalv från förra året, eller om det bara var en till älg som kom fram, säger Christer Berggren.
Hur mår den attackerade mannen?
– Han fick en smäll över armen, men slapp åka till sjukhus.