Ny giv: Äldre hyr ut till unga bostadslösa

Många frågar Elsemarie Bjellqvist hur hon vågar hyra ut till främlingar. ”Men de är ju inte främmande så länge. Vi sågs och pratades vid innan hon flyttade in”, säger hon om sin inneboende.
Många frågar Elsemarie Bjellqvist hur hon vågar hyra ut till främlingar. ”Men de är ju inte främmande så länge. Vi sågs och pratades vid innan hon flyttade in”, säger hon om sin inneboende.
I höst startar ett pilotprojekt för en bostadsförmedling för äldre personer som vill hyra ut ett rum till ungdomar eller bostadslösa.

Elsemarie Bjellqvist, 71 år, nappade på idén och ordnade en egen inne­boende redan i våras.

Äldre som lägger stora delar av pensionen på hyran och unga som inte har någonstans att bo – för att lösa problemet och bidra till att minska bostads­bristen drar företagen Usify, Modig­Minoz och Amberan Management i höst igång projektet ”Ett tak, två generationer”, vilket ska mynna ut i en bostads­förmedling för äldre som vill skaffa sig en inneboende.

Åsa Minoz från ModigMinoz upptäckte konceptet under en semesterresa i Frankrike och fick med sig de andra i båten.

– Vi blev heltända på den här idén. Även bland de äldre vi kommit kontakt med har entusiasmen var enorm, säger Sara Modig från ModigMinoz.

I våras involverades Elsemarie Bjellqvist, ordförande i PRO Kata­rina på Södermalm, i projektet. Hon ville dock inte vänta utan ringde Södersjukhuset för att se om någon sjuksköterska behövde en bostad. På en vecka fick hon napp och i dag delar hon trean på Södermalm med ­Zuzana Färber från Tyskland.

– Sedan min man gick bort för 4,5 år sen har det känts väldigt tomt, nu är det någon som rör sig här igen, vilket är jätteskönt. Jag fick även mindre pension efter att jag fyllt 70, så jag behövde en inne­boende för att ha råd att behålla mitt fritidshus i södra Dalarna och för att klara hyran här. Och det har fungerat jättebra!

Målsättningen är att bostads­förmedlingen ska stå helt klar i vår och efter det är förhoppningen att det här sättet att bo ska få genom­slag i Sverige.

Grundidén är att äldre ska ha råd att bo kvar.

– Det kan även vara en trygghet att veta att någon finns där i fall något skulle hända. För unga som inte har en massa pengar sparade eller har rika föräldrar kan det vara en lösning för att kunna flytta hemifrån. Så alla vinner på detta, säger ­Fabian Segelström på Usify.

Sara Modig skulle så småningom även vilja ta förmedlingen ett steg till.

– I Tyskland, till exempel, kan nyanlända personer flytta in hos personer som redan bor i Tyskland. Det kan jag tänka skulle fungera även här. Kan man bara lösa tillitsfrågan på ett bra sätt så kan modellen användas för att lösa bostadsbehov för fler människor, oavsett ålder eller bakgrund, säger hon.

Mark Levengood.

Fakta

Stöttas med pengar från staten

Pilotprojektet drar i gång i höst i Stockholm och Linköping.

Tanken är att förmedlingen ska vara igång på riktigt under våren 2016.

Projektet har fått 300 000 kronor av Vinnova – en statlig myndighet under näringsdepartementet som delar ut pengar till olika innovationsprojekt.

Även PRO Katarina, SPF Senio­rerna Stockholm, SSCO – ett samarbetsorgan för student- och elevkårer i Stockholm – plus bostadsbolag i Linköping och Stockholm deltar i projektet.