Nyproducerade lägenheter för 16 miljoner

16 miljoner kronor får den som vill bo här vara redo att betala.
16 miljoner kronor får den som vill bo här vara redo att betala.
Vattennära läge i Norra Djurgårdsstaden.
Vattennära läge i Norra Djurgårdsstaden.
Ett vanligt badrum i en lägenhet med ett ovanligt högt pris.
Ett vanligt badrum i en lägenhet med ett ovanligt högt pris.
I Norra Djurgårdsstaden kostar en nyproducerad femrummare 16 miljoner kronor, eller 121 000 kronor per kvadratmeter.
– Det är ett av de högsta prislägena vi är med i, säger marknadschefen Linda Younes vid HSB bostad.

När Norra Djurgårdsstaden bebyggs och bebos får lägenhetsspekulanterna vara beredda att hosta upp en hel del pengar för att få loss en lägenhet. Femrummare på Brogatan ligger nu ute för 16,4 miljoner kronor.

– Det är marknaden som styr och vi utgår alltid från en marknadsanalys vid prissättningen. Norra Djurgårdsstaden har ett väldigt högt prisläge, men det är för att området är attraktivt och efterfrågan är stor, säger Linda Younes.

Det är på ett sätt felvisande att jämföra priserna för bostäderna i Norra Djurgårdsstaden med redan existerande lägenheter. I och med att det är inflytt i de aktuella lägenheterna först 2019 är det prisläget som beräknas råda då som man kan jämföra med. Norra Djurgårdsstaden är tänkt att vara ett föredöme för hållbar stadsutveckling och att jämföra med andra områden är över huvud taget svårt, menar Linda Younes.

– Hela Norra Djurgårdsstaden är ett unikt projekt på det sättet. Det är en stor satsning på hållbarhet.

Att sätta ett högre pris än det marknadsmässiga för att undvika personer som köper lägenheter i spekulationssyfte är heller inget man ägnar sig åt.

– Då skulle man utestänga de ordinarie köparna. HSBs uppdrag är att möta efterfrågan från våra bosparare, så vi arbetar med marknadsmässig prissättning, avslutar Linda Younes.