Nyproduktion bakom kraftigt höjda priser

bostadsrätt
Cirka 20 000 kronor på fem år. Så mycket har snittpriset per kvadratmeter ökat.
Köpte du en bostadsrätt för fem år sedan? Då gjorde du förmodligen ett klipp.
Bostadsrätter i Sollentuna har blivit allt dyrare. På fem år har kvadratmeterpriset ökat med nästan 20 000 kronor.

Det senaste året har det sålts 1 000 bostadsrätter i Sollentuna. Priserna har ökat stabilt de senaste fem åren. Från ett kvadratmeterpris på 23 223 kronor 2011 till 42 510 förra året. Detta enligt siffror från mäklarstatistik.se

I dagsläget har det ökat ytterligare. Under våren har en kvadratmeter bostadsrätt i Sollentuna kostat i snitt 44 821 kronor. Över 20 000 kronor mer per kvadratmeter om man jämför med snittpriset 2011.

Nyproduktion påverkar snittet

Nu kostar en bostadsrätt i Sollentuna nästan 3 miljoner kronor i snitt.

– Det är många faktorer som påverkar att priset har gått upp från ganska blygsamma för några år sedan till dagens priser, säger Peder Nilsson, som är fastighetsmäklare och franchisetagare på Husman Hagberg i Sollentuna.

– Nyproduktionen är en av de viktigaste faktorerna. Det har byggts mycket kring centrum och med närhet till kommunikation både till Stockholm och Uppsala och de nya bostadsrätterna drar ju upp snittet, helt klart.

”Fler flyttar hit”

Han tror också att fler och fler börjar röra sig ut från Stockholm och Solna och kan tänka sig att flytta till Sollentuna istället, där priserna inte har gått upp riktigt lika mycket.

Gjorde man ett klipp om man köpte bostadsrätt i Sollentuna för fem år sedan?

– Visst gjorde man en bra affär om man köpte då. Även om priserna generellt gått upp i hela Stockholmsområdet, så har Sollentuna verkligen gjort en resa de senaste åren, säger Peder Nilsson.