Nyvaknat intresse för att bo i kollektiv

Jörgen Larsson lagar gratäng tillsammans med från vänster Mona Forsberg, Marja Olsén och Eva Rehme på Dunderbackens kollektivhus.
Jörgen Larsson lagar gratäng tillsammans med från vänster Mona Forsberg, Marja Olsén och Eva Rehme på Dunderbackens kollektivhus.
Lukten av mat letar sig ut i kollektivhusets matsal där 30 personer snart ska samlas för måltid.

– Jag trivs kanonbra här, säger Jörgen Larsson.

Och allt fler lockas av att bo kollektivt.

I kollektivhuset Dunderbackens hjärta lagas zucchini- och pastagratäng.

– När jag flyttade tillbaka till Stockholm efter 50 år fanns inte de gamla vännerna kvar, men här fick man på ett bräde nya, säger Jörgen och häller riven ost i gratängsåsen.

Han är en av drygt 60 personer som bor i länets nyaste kollektivhus som byggdes av Familjebostäder och stod klart hösten 2010. Kollektivhuset ger företräde till personer över 40 år utan barn.

– Vi har några par som bor här, men de flesta är ensamstående, säger Eva Rehme medan hon tillsammans med ordförande Marja Olsén visar oss runt i gymmet, snickeriet och målarateljén.

Bogemenskapen får ner kostnaderna genom städ- och matlag.

– Mycket bygger på aktivitet i huset. Vi kan till exempel ordna ett så kallat soffmöte där vi informellt diskuterar frågor innan husmötet tar beslut. Vi har också 23 arbetsgrupper, säger Marja.

Hon har aldrig ångrat steget från bostadsrätten i Vasastan till den kooperativa hyresrätten i kollektivhuset i Axelsberg.

– Jag trivs toppenbra. Här har jag möjlighet att både vara för mig själv och tillsammans med andra.

Men det är inte alltid lätt med gemenskap.

– Ibland blir det lite irritation. Det finns många starka åsikter och personligheter. Vi har haft diskussioner om vad som ska hänga på väggarna, till exempel, säger Eva.

– Och det är klart att det skvallras också. Men det är inget stort problem. Det hela är ju lite som ett demokratiprojekt, säger Marja.

Allt fler verkar lockas av att bo i kollektivhus.

– Vi får förfrågningar nästan varje dag och fler hus är på gång, säger Dick Urban Vestbro, ordförande i riksföreningen Kollektivhus nu.

Det första kollektivhuset i landet, Hemgården, invigdes 1906 och låg på Östermalm. Fram till 1960-talet byggdes åtta kollektivhus i Stockholm. De var alla baserade på service genom anställd personal.

– Men det riktiga uppsvinget kom på 1980-talet, säger Dick Urban Vestbro. Då kom modellen där de boende turades om att laga mat och göra annat gemensamt. Det var mer ideologiskt laddat då. I dag ses bogemenskap oftast som en praktisk lösning och lockar många kvinnor och ensamstående föräldrar.

Även Eva Sandstedt ser att intresset för att bo i kollektivhus har ökat de senaste åren efter en stiltje sedan 80-talet. Hon är professor i sociologi vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet.

– De är i dag vanligast i storstäder, framför allt i Stockholm. Där finns många ensamhushåll och helt enkelt fler fristående individer som kan välja hur de vill bo.

Eva Sandstedt har forskat om de så kallade 40-pluskollektiven utan hemmavarande barn vilket är boendeformen i de nyaste kollektivhusen i länet.

– I Stockholm har vi nu fyra stora sådana hus. Det är fler kvinnor, ofta välutbildade, som bor i dem.

Även i Dunderbacken bor det flest kvinnor. I köket börjar middagen bli färdig och tallrikarna bärs ut i matsalen.

– Jag tror på en framtid där fler väljer liknande sätt att leva. Många föräldrar blir ensamstående, samtidigt läggs servicehus ner. Behoven av sällskap kommer att öka. Jag tycker att politikerna borde få upp ögonen och satsa mycket mer på kollektivhus, säger Marja.

Fakta

Andra kollektiv i länet

Elfvinggården. Stiftelseägt kollektivhus i Bromma för ensamboende kvinnor mellan 35 och 70 år.

Tre Portar. Hus med 52 lägenheter som ligger i Skarpnäck.

Ängsviksgården. Bostadsrättsförening på Värmdö som har varit kollektiv sedan 1986.

Trekanten. Kollektiv med 78 lägenheter i Liljeholmen som har funnits sedan 1980-talet.

Färdknäppen. Sveriges första kollektiv för 40-plussare stod klart 1993 och ligger på Södermalm.

Fler exempel på Kollektivhus.nu.