Tog ut ockerhyra – tvingas betala ut 75 000

Folkungagatan.
Folkungagatan.
En lägenhetsinnehavare på Södermalm anses ha tagit ockerhyra av sin andrahandshyresgäst och tvingas betala tillbaka 75 000 kronor. Detta skriver Hem och hyra.

En 36-årig kvinnlig lägenhetsinnehavare tvingas betala tillbaka hela 75 000 kronor sedan hon tagit ut mer än dubbelt så hög hyra av en andrahandshyresgäst i sin lägenhet på Folkungagatan, skriver Hem och Hyra.

Andrahandshyresgästen, Jakob Zetterström, förstod att han betalat alldeles för mycket när han pratat med en granne om saken. Hans hyra på 19 000 kronor borde ha varit 9 250 kronor och med den kunskapen gick han till hyresnämnden.

– Det var väldigt dyrt men tidigare hade jag en bostadsrätt som totalt kostade 15 000 så det var ju inte helt orimligt, säger Jakob Zetterström till Hem och hyra.

Kvinnans juridiska ombud vitsordade att det hade betalats 100 000 kronor över den ordinarie hyran mellan maj 2015 – maj 2016.

Men pengarna var enligt kvinnan förbrukade och därför kunde hon sträcka sig till att återbetala 50 000. Det var alldeles för lite, enligt Jakob Zetterström.

– Det här är pengar stulna av mig i en svår situation. Hundra tusen är bra, säger han till Hem och hyra.

Efter telefonsamtal möttes parterna halvvägs på 75 000 kronor som ska betalas inom tre veckor.

Kvinnan är också föremål för ett ärende i hyresnämnden om huruvida hon bytt till sig lägenheten på ett tillåtet sätt.