Odling på balkongen kan ge extra krydda

”Du kan få medelhavskänsla på åttonde våningen om du vill”, säger Bosse Rappne, som menar att intresset för stadsodling har ökat enormt.
”Du kan få medelhavskänsla på åttonde våningen om du vill”, säger Bosse Rappne, som menar att intresset för stadsodling har ökat enormt.
Ätbara växter är ett allt vanligare inslag på balkongerna i storstan. Samtidigt skapas genvägar för att resan från frö till tallrik ska gå snabbare.

Intresset för stadsodling växer. Det som tidigare associerats med landet letar sig in på balkonger, i gemensamma rabatter mellan hyreshus och i arkitektförslag.

– Det syns inte bara på intresset för balkongodling, utan också för gerillagardening och kolonilotter, säger tv-profilen och trädgårdsmästaren Bosse Rappne.

Han tror att en förklaring är att odling motverkar stress.

– Att vistas i naturen gör oss bevisat lugnare. Växter växer i den takt de gör. Det går inte att skynda på eller stressa.

En tydlig trend i år är från ”trädgård till tallrik”. I alla fall enligt trädgårdsföretaget Plantagen som numera säljer fler grönsaksfröer än blomfröer.

– Det är en otrolig efterfrågan på grönsaksplantor och annat ätbart att plantera i krukor och urnor. Man upptäcker mer och mer att det inte behövs en trädgård utan att det går att odla ätbart på balkongen, säger Johanna Karlén, trädgårdsmästare på Plantagen.

Utbudet av odlingskärl för små ytor ökar, liksom balkongaccessoarerna.

– I år är det mycket färgglatt, till exempel krukor. Jag tycker trenden är att man vill skapa sin egen lilla oas på balkongen, med mysiga möbler och kanske en krydd-odling, säger Ann-Mari Hakala, butiksansvarig på Green Garden Home i Danderyd.

Samtidigt skapas genvägar för den odlingssugne, som ett kit med fröer, jord och instruktioner, eller sexpack med förodlade grönsaker som efter planteringen går att skörda efter ett par veckor. Vi vill få mer nöje och utbyte av odlingen för mindre trädgårdsarbete, menar Johanna Karlén.

För den som i sommar vill äta av egenodlade växter är det hög tid att sätta fingrarna i jorden.

– Du kan redan nu börja så frön inomhus. När frosten är över kan du sätta ut växterna, säger Johanna Karlén.

Nybörjare gör dock ofta misstaget att använda för små krukor, enligt Bosse Rappne.

– Ha i stället få stora kärl. Växter i små krukor måste du kanske vattna två gånger per dag för att de inte ska torka ut, säger han.

Krukorna kan fyllas med örter och små bärväxter men också med större växter som rabarberträd eller äppelträd.

– Och varför inte sätta upp textilier som dämpar solljuset eller lägga en skön golvbeläggning. Du kan skapa medelhavskänsla på åttonde våningen om du vill.