Här ökar priserna på bostäder mest

Bostadsrättspriserna står still i Stockholm.
Bostadsrättspriserna står still i Stockholm.
Nya siffror visar att villapriserna ökar och bostadsrätterna står stilla i Stockholm. Framförallt är det villor i kommuner längre ut från innerstan som ökar mest.
– Prisutvecklingen på bostadsrättsmarknaden är lugnare än tidigare, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm.

Villapriserna i Stockholms län fortsätter öka medan bostadsrätterna står stilla. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik. Framförallt är det villor i kommuner längre ut från innerstan som ökar mest. Österåker, Vallentuna och Haninge har haft prisökningar på nästan 5 procent de senaste tre månaderna.

– En förklaring till att villapriserna fortsätter stiga beror på hög efterfrågan och att nyproduktionen av villor är mycket mindre än bostadsrätter, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm.

I några enstaka kommuner som Nacka och Lidingö har priserna sjunkit de tre senaste månaderna, 3,16 respektive 2,40 procent. Bostadsrätterna har däremot stått stilla den senaste månaderna och i vissa fall sjunkit, till exempel Österåker har backat med 4,56 procent de senaste tre månaderna.

– Prisutvecklingen på bostadsrättsmarknaden är lugnare än tidigare. Det är nästan 50 procent fler bostadsrätter till salu i dag än för ett år sedan. Det innebär färre spekulanter per visning och inte lika många bud, vilket trycker ned slutpriserna. En bidragande orsak till utbudsökningen är nyproduktionen som står för en allt större del av objekten som är till salu, kommenterar Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm.


Bopriserna i din kommun

Utvecklingen av priser på bostäder i procent senaste tre månaderna.

Källa: Svensk mäklarstatistik