Köpte radhus – fick oväntat en sopsug till granne

Edin Tucakovic Arrendevägen Ursvik sopnedast
Edin Tucakovic försökte häva köpet av huset när han insåg att sopsugarna skulle byggas där
När Edin Tucakovic och hans familj  förra hösten flyttade in i sitt nybyggda radhus stod plötsligt sex stycken sopsugsnedkast några decimeter från deras uppfart.
Han får nu själv gå ut och kasta ner sopor som dumpas utanför, för att bli kvitt lukt och råttor.

Edin Tucakovic och hans fru köpte ett radhus i en bostadsrättsförening på Arrendevägen i Ursvik, på ritning hösten 2016. När de skrev på papper hos mäklaren såg de inte den översiktsplan som fanns för området, enligt Edin.

När de sedan besiktigade huset förra hösten strax innan de skulle flytta in, så fanns sex metalluckor i marken bredvid uppfarten.

– Jag frågade vad det skulle bli, och fick till svar att det var sopsugsnedkast! jag försökte då stoppa betalningen, men köpet gick inte att häva, säger han.

I den översiktsplan som han då fick skickad till sig fanns tre sopsugsnedkast inritade. På platsen står i dag sex nedkast.

Edin Tucakovic Arrendevägen Ursvik sopnedast

Flera gånger har Edin Tucakovic själv fått gå ut och slänga ner andras sopor, vilka dumpats utanför nedkasten. Foto: Maria Lilja

Får själv slänga andras sopor

Under året har nedkasten, som är låsta med låscylinder, blivit ett stort problem. Sopor som kastas utanför luktar illa och drar till sig råttor. Flera gånger har Edin fått gå ut och slänga ner sopor som kastats utanför och han har själv kört bort stora sopsäckar som dumpats, till sopstationen.

– I somras var jag vansinnig! Vi vågade inte ha dörren öppen en sekund för att inte riskera att få in råttor, säger han.

Vi vågade inte ha dörren öppen en sekund för att inte riskera att få in råttor

Edin Tucakovic

Luckorna smäller också rejält när de slår igen.

– Vi vaknar på nätterna av smällarna. När sen bilen kommer och suger upp soporna låter det som ett flygplan.

Familjen kämpar nu för att få till en lösning för nedkasten.

– De andra nedkasten i området står 2-3 meter från husfasaden, det är bara vi som har dem här precis intill fasadens, säger Edin.

Edin Tucakovic Arrendevägen Ursvik sopnedast

Under sommaren var det stora problem med lukt från dumpade sopor, och råttor som drogs till nedkasten. Foto: Edin Tucakovic

Oklart vem som har ansvar

Marken där radhuset står såldes av kommunen till HSB som planerade området. HSB sålde sedan hustomterna till Trivselhus som byggde själva husen.

Om det nu är Trivselhus, föreningen eller HSB som ska ta ansvar för placeringen av nedkasten är oklart.

– Det är olika bud från alla håll. Det är en soppa, säger Charlotta Sabel, projektansvarig säljare på Trivselhus, och berättar att de slog bakut så fort de insåg att de tre sopnedkasten blivit dubbelt så många.

– Men vi hade inget att säga till om. Det är HSB som projekterat området och beställt sopsugarna.

Edin Tucakovic Arrendevägen Ursvik sopnedast

Sopnedkasten i övriga området står 2-3 meter från fasaderna. Foto: Maria Lilja

Trivselhus har planerat en tujahäck mellan sopsugarna och huset för att familjen ska slippa se sopnedkasten. De har även kallat till ett möte ihop med styrelsen för bostadsrättsföreningen och HSB men HSB dök inte upp, berättar hon.

– Jag förstår familjen och vi har gjort allt vi kan för att försöka lösa problemet.

Vill flytta

Charlotta Sabel berättar att översiktsritningarna hela tiden funnits att ta del av. Men att det som sagt inte var så många sopnedkast inritade som det sedan blev.

Har man problem med lukt och buller så ska man vända sig till kommunens miljöenhet, vilket också Edin Tucakovic gjort.

Det känns inte kul att bo i ett hus som man tyckt illa om sedan dag ett

Edin Tucakovic

– De har lovat att ta bort låscylindrarna för att folk som glömt nyckeln ändå ska kunna slänga sina sopor. Plus sätta in en gummidämpning som gör att luckorna inte smäller igen så hårt. Men än har inget hänt. Jag hade varit okej med att nedkasten flyttade bara några meter, säger han.

Familjen vill nu flytta tillbaka till Järvastaden där de bodde innan.

– Området här är fint och lugnt, men det känns inte kul att bo i ett hus som man tyckt illa om sedan dag ett.

Mitt i har upprepade gånger sökt ansvarig på HSB utan svar.