Thomas har överklagat hundratals balkonger

Här på Lundagatan på Söder försökte Thomas Fång stoppa balkongprojektet.
Här på Lundagatan på Söder försökte Thomas Fång stoppa balkongprojektet.
Han har överklagat hundratals balkongärenden och skrivit tiotusentals sidor till olika processer.
Sannolikt har ingen annan i Stockholm engagerat sig lika aktivt emot balkonger som Thomas Fång.

– Jag är intresserad av vårt kulturarv och jag tycker inte att man ska solka ner det med byggsatser, säger Thomas Fång som för drygt tio år sedan skapade nätverket ”Kulturarvet – ej till salu”.

– Sverige är ett av världens mest balkongtäta länder. Vill man ha balkong är det bara att flytta till en lägenhet som har det.

Vill ha mer varsamhet

Man behöver inte gå långt tillsammans med Thomas förrän han börjar peka ut fastigheter där han försökt stoppa balkongbyggnationer. Heleneborgsgatan, med balkonger som vetter mot Söder Mälarstrand, är ett exempel.

– Balkongerna sitter hipp som happ och det är en knäckfråga eftersom det så tydligt bryter mot principen om varsamhet, säger Thomas Fång.

Balkongerna sitter hipp som happ

I ett tiotal fall har han varit ombud för boenden som vill stoppa balkongprojekt i den egna föreningen. Men oftast har han överklagat på egen hand. Att han sällan är sakägare, och att hans överklaganden därför avslås, hindrar honom inte.

– Det skapar debatt och jag får inflytande. Jag tänker att droppen urholkar stenen.

Balkonger i egna föreningen

Den senaste tiden har kampen handlat om att stoppa balkonger i den egna föreningen vid Hornstull. Ärendet ligger just nu i hyresnämnden.

– Det finns såklart en ironi i det. Förutom att fastigheten förfulas ökar en lägenhet i värde med hundratusentals kronor när de får bygga balkong samtidigt som en annan lägenhet minskar lika mycket i värde när de plötsligt får insyn i sovrummet, säger Thomas Fång.