Här planeras Kungsängens nya gräddhylla

Tiovåningshus med utsikt över Mälaren. Här är Kungsängens nya gräddhylla.
Tiovåningshus med utsikt över Mälaren. Här är Kungsängens nya gräddhylla.
De översta våningarna på tiovåningshusen ska dras in, för att undvika höghuskänslan.
De översta våningarna på tiovåningshusen ska dras in, för att undvika höghuskänslan.
Vy från Enköpingsvägen, norrut.
Vy från Enköpingsvägen, norrut.
Vy från Enköpingsvägen, söderut.
Vy från Enköpingsvägen, söderut.
Tiovåningshus med utsikt över Mälaren, torg, parker och en alldeles egen strandpromenad.
I Svartviken i Kungsängen planeras för 200 nya bostäder.
Snart tas byggplanerna upp i kommunstyrelsen.

Den gamla industritomten vid Svartviken i Kungsängen ska få ett nytt bostadsområde. Här, ett stenkast från Mälaren, vill Riksbyggen bygga 200 lägenheter i ett område som kallas Kungsängens nya, urbana entré.

Femvåningshus med balkonger, tiovåningshus med utsikt över Mälaren, parkeringsgarage, gårdstorg och gemensamma uteplatser ingår i planerna.

– Vi vill ta vara på det som är bra med Kungsängens blandade struktur. Det är inte en storstad, men inte heller en småstad som Bro. Området ska passa i den stundtals höga, stundtals låga bebyggelsen som klättrar upp för berget, säger Theodor Andrén, planarkitekt i Upplands-Bro kommun.

Svartviken växer med 200 bostäder

Området sträcker sig från Svartvikens strand i öster upp till Prästhagsvägen och Enköpingsvägen i väster och ligger bara 500 meter från Kungsängens pendeltågsstation. Ett attraktivt läge, minst sagt.

– Vi tycker att det är ett fint läge i Kungsängen och det är stations- och naturnära. Vi tror att det kommer bli en jättefin och attraktiv boendemiljö, säger Roger Yrjas, marknadsområdeschef på Riksbyggen, som berättar att området ska bestå av både bostadsrätter och hyresrätter.

I dag är området intill Svartviken svårtillgängligt och består till stor del av kala markområden. Om byggplanerna klubbas byggs allmänna parkytor, gångbryggor och promenadstråk intill stranden.

– Det här är ett sätt att ge nya ytor för folk att ta sig ned till vattnet. Vi planerar för allmänna ytor i form av en utsiktsplats och en strandpromenad som ska vara tillgänglig för vem som helst, säger Theodor Andrén, planarkitekt i Upplands-Bro kommun.

svartviken

Planerna på att bygga tiovåningshus precis intill Mälaren lär röra upp en del känslor bland Upplands-Broborna. För att undvika höghuskänslan vill Upplands-Bro kommun att de översta våningarna dras in.

”Punkthusens fem översta våningar dras tillbaka fyra meter så att huset upplevs som fem våningar högt från strandpromenaden”, skriver de i förslaget.

Än kvarstår mycket arbete innan planerna kan genomföras. Bland annat krävs en dispens från strandskyddet. Om förslaget klubbas i kommunstyrelsen 16 november kan planerna skickas ut på samråd.

– Vi vågar inte uttala oss om byggstarten. Nu får vi låta den demokratiska processen ha sin gång, säger Roger Yrjas på Riksbyggen.