Rejält prisras på bostadsrätter i Vallentuna

Priset på bostadsrätter i Vallentuna har sjunkit det senaste året.
Priset på bostadsrätter i Vallentuna har sjunkit det senaste året.
Färsk mäklarstatistik visar att priset på bostadsrätter i Vallentuna har sjunkit rejält det senaste året. Men priset på villor har i stället stigit.

Priserna på bostadsrätter i Vallentuna har sjunkit rejält under det senaste året. Detta visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Under det första kvartalet av 2018 har priserna gått ner med -3,86 procent, och under en 12 månadersperiod med hela -18,01 procent. Det är det näst högsta prisraset i hela Stockholms län där Upplandsbro toppar med -18,96 procent.

Villapriset i Vallentuna har däremot stigit med 4,44 procent under det senaste året. Det senaste kvartalet har det dock skett en liten minskning, men på endast -0,86 procent.

Sjunkande priser utanför city

I hela Stockholm har bostadsrättspriserna sjunkit med 9 procent på ett år.

Under det senaste kvartalet har dock nedgången avstannat, och under mars månad stod priserna stilla i centrala Stockholm. I Stor-Stockholm backade de med bara 1 procent.

Trots stabiliseringen på marknaden fortsätter priserna att gå ner i vissa områden utanför city.

”Mindre robust marknad”

Ju längre bort man kommer desto större är nedgången, med vissa undantag såsom Järfälla och Norrtälje där priserna istället har ökat under det senaste kvartalet.

– Om vi tittar tillbaka på de kraftiga prisuppgångarna stannade det upp i de dyraste områdena, mest centralt i Stockholm. Men när ökningen minskade där fortsatte de i ytterområdena. När priserna blev för höga centralt letade många boenden i ytterområdena. Det är där det har gått upp mest men också där det har gått ner mest. Det är en mindre robust marknad, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.