Min lokala hjälte

Protester vid kvällens fullmäktige

HUddinge kommun har gjort fel i upphandlingar under många år.
Hyresgästföreningen i Huddinge är orolig att Huge ska tvingas sälja ut en stor del av hyresrätterna i kommunen och protesterar därför i kväll utanför kommunhuset i samband med kommunfullmäktige.

Hyresgästföreningen i Huddinge menar att omkring 5000 av kommunala bostadsbolaget Huges 9000 lägenheter är i stort behov av upprustning, men att med det lånetak som den styrande koalitionen klubbade igenom i somras så begränsas Huges möjlighet att låna pengar till upprustning.

Läs mer: Växande skulder kan tvinga Huge sälja fastigheter

Nu är man orolig att pengar som inte ryms inom lånetaket måste tas från någon annan stans och att lösningen kan bli att bostäder säljs ut.

– Det finns en stor oro bland de boende och man undrar vad som händer med ekonomin. Samtidigt tror jag att beslutet om lånetaket har flugit många över huvudet och man har inte riktigt har förstått vad det får för effekter, säger Susanne Edberg, ordförande för Hyresgästföreningen i Sjödalen/centrala Huddinge.

Läs mer: Huges ordförande avgår efter bråk

Beslut om lånetaket fattades i kommunfullmäktige i somras, men Susanne Edberg tror att det fortfarande går att göra skillnad.

– Det är aldrig för sent att ändra ett beslut. Vi anser inte att det har gjorts en realistisk planering utan att det här är kortsiktigt tänkande som får långsiktiga komplikationer, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M), menar att det har gjorts uträkningar som visar att det underhåll som krävs ryms inom det skuldtak som det har fattats beslut om.

– Den bedömningen som har gjorts är att allt planerat underhåll för bostäder och verksamhetslokaler ska rymmas inom skuldtaket, och jag har ingen anledning att tro att det ska ha ändrats, säger han.

Manifestationen börjar klockan 16.30 och fullmäktige klockan 17.

Läs mer:

Politikerna drev igenom skuldtak

Huges vd slutar – andra avhoppet på kort tid