ANNONS

Grannar protesterar mot planerade hyresrätter i Västertorp

45 lägenheter planeras vid Störtloppsvägen i Västertorp.
Till vänster i bild syns det planerade hyreshuset på Störtloppsvägen.
45 nya hyreslägenheter planeras i Västertorp. En glad nyhet för bostadssökande – men raka motsatsen för grannarna.
Flera protester har skickats in till stadsbyggnadskontoret, i hopp om att byggplanen läggs ner.
ANNONS

Förra sommaren fick stadsbyggnadskontoret grönt ljus att planera för nya lägenhetshus i Västertorp. Närmare bestämt i området mellan kvarteret Skridskon och BRF Störtloppsvägen.

Planerat lägenhetshus i kvarteret Skridskon i Västertorp

Det streckade området visar den planerade byggplatsen. Foto: Geosigma AB

Ett halvår senare kom planbeskrivningen, som visar två hus på mellan fyra och fem våningar – med plats för totalt 45 hyreslägenheter.

Väcker starka reaktioner

Än är det inte säkert att lägenheterna blir verklighet. Men förslaget har väckt starka reaktioner hos grannarna, som helst ser att byggplanen skrotas. Dels eftersom byggprojektet skulle innebära att den gröna och lummiga utsikten ersätts med en röd tegelvägg bara meter ifrån balkongen.

Planerat bygge i kvarteret Skridskon - Före och efter

Kollage för hur utsikten kommer förändras om huset byggs. Foto: Marie Wallin

Men grannarna är också oroliga för själva byggprocessen. I BRF Störtloppsvägen håller ett flertal olika verksamheter hus, bland annat en förskola. Föreningen tror att de höga ljudnivåerna och den försämrade luften, som sprängningsarbeten orsakar, skulle påverka barnen negativt.

Grannar: ”Lyssnar de ens på oss?”

Många grannar har skickat in protester – både till stadsbyggnadskontoret och till politiker. Dessutom har BRF Störtloppsvägen skickat in ett gemensamt dokument, där åsikterna sammanställts. Men Maj-Britt Neuman, ordförande i föreningen, upplever inte att de fått något vidare gensvar.

ANNONS

– Man bara ruskar på huvudet. Lyssnar de över huvud taget på oss?

Här planeras hyresrätterna


Det gör de, menar Tara Nezhadi på stadsbyggnadskontoret, som är stadsplanerare för projektet. Men samtidigt poängterar hon att större delen av de boendes åsikter inte går att ta hänsyn till.

– De har klagat mycket över befintliga situationer, som ligger utanför planområdet. Säkerhet under byggtid är bygglovsfrågor, inte planfrågor.

Och när det kommer till grannarnas önskan att bevara grönområdet, ser svaret ut på ungefär samma sätt.

– Kvarteret Skridskon är en privatägd fastighet. Det är marken som träden står på också. Så de boende i bostadsrättsföreningen har egentligen inte ens rätt att vistas där. Än mindre påverka vad som händer med marken, säger Tara Nezhadi.

Befarar att fler grönområden försvinner

Maj-Britt Neuman tror att man kommer ångra sig i framtiden.

– Jag kommer ihåg när man rev bostäder i innerstan för att alla bilar skulle komma fram. I dag gör man allt man kan för att få bort bilarna från stan. Det kommer bli samma sak med alla grönområden som tas bort för att bostäder ska få plats.

Och hon befarar att det här kommer att bli ödet för allt fler förortsbor.

– De sa på ett möte att det här projektet var som ett experiment. Så om det här går vägen, kommer det då bli ett riktmärke för hur tätt man får bygga? I så fall borde varje förortsbo titta ut genom fönstret och föreställa sig hur deras små plättar av grönska kommer försvinna på sikt.

Tara Nezhadi förstår dem, men menar att det samtidigt handlar om ett missförstånd.

– Jag bor själv i stan, jag förstår synpunkterna om mindre ljusinsläpp, förlorad utsikt och insyn. Men staden växer, vi måste tillgodose politikernas riktmärken. Och vi har aldrig sagt att det handlar om ett experiment. Vi har sagt att en detaljplan alltid är en prövning.