Utropspriserna rasar – bostäder reas ut

Bopriserna faller på Södermalm.
Andelen prissänkta annonspriser i Södermalm har ökat från 3,2 till 15,5 procent
Andelen prissänkta bostadsannonser i stan är fler än på många år.
– Anmärkningsvärt, säger Matilda Adelborg på analyssajten Booli.

Förutsättningarna på Stockholms bostadsmarknad har förändrats radikalt – på bara några månader. Efter upptrissade budgivningar och rekordökningar har marknaden svängt och priserna mattats av. Det är extra tydligt i innerstan. Köparna jublar, men för dem som vill sälja är läget betydligt mindre gynnsamt.

Förändringen märks inte minst i bostadsannonserna.

Sänktes med en halv miljon

 

Största andel prissänkta bostäder finns på Norrmalm. Här såldes 22 procent efter en prissänkning.

Och trenden går igen i hela stan.

  • Södermalm: På Kocksgatan vid Nytorget sänktes en lägenhet 500 000 kronor, till knappt 3 miljoner i utropspris. Det motsvarar drygt 14 procent av priset.
  • Vasastan: Nyligen sänktes en tvåa på Torsgränd med 750 000 kronor, från 5 500 000 till 4 750 000 kronor, motsvarande 13,6 procent. En trerummare på Hälsingegatan gick från 8 till 7 miljoner och en fyrarummare på Upplandsgatan sänktes från 15 750 000 till 13 900 000 kronor.
  • Kungsholmen: En tvåa på Alströmergatan på Kungsholmen sänktes nyligen med 675 000 kronor, från 4 215 000 till 3 540 000 kronor. En trerummare på Scheelegatan sänktes från tio miljoner till knappa nio miljoner.
  • Östermalm: En fyrarummare på Eriksbergsgatan sänktes med 3 miljoner, från 13 till knappa 10 miljoner. En tvåa på attraktiva Grev Magnigatan sänktes med 1,8 miljoner, motsvarande 14 procent

I samtliga 14 stadsdelar har andelen prissänkta annonser i november ökat jämfört med i fjol. Senast så många lägenheter prissänktes i Stockholm under kort tid var när accepterat pris infördes hösten 2011, skriver Booli.

– Säljarna är marknadens sista optimister, så när många väljer att sänka sina utropspriser samtidigt är det anmärkningsvärt, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli. 

”Köpare och säljare är inte överens”

Enligt henne tyder prissänkningarna på att köparna inte lever upp till säljarnas förväntningar. Det nya läget kan också leda till att många avvaktar innan de ger sig in i en bostadsaffär.

– Det tyder på att köpare och säljare inte är överens just nu. Köpare lyssnar på den som säger att priserna kommer rasa ännu mer, och säljare lyssnar på den som säger att det snart vänder. Köpare och säljare har olika prisförväntningar helt enkelt. 

Är det här slutet för lockpriserna?

– Lockpriser har kommit och gått under åren och jag tror att det kommer att användas även framöver, tyvärr.

De största förlorarna är de som köpte en lägenhet när priserna var som allra högst – och som nu tvingas sälja.

– För dem kan det innebära en liten förlust. Men efter år av kraftiga uppgångar är det viktigt att komma ihåg att bostadsmarknaden kan gå både upp och ner, säger Matilda Adelborg.

Andelen sänkta utropspriser i november 2017