Rekordhöga hyror på andrahandsmarknaden

Andrahandshyrorna ökar i Danderyd, enligt statistik från Blocket.
Andrahandshyrorna ökar i Danderyd, enligt statistik från Blocket.
Andrahandshyrorna ökar stadigt i Danderyd, det visar ny statistik från bostadssajten Blocket.
Sedan 2015 har snittmånadshyran stigit med 1 223 kronor – från 8 913 till 10 136 kronor i månaden.
– Det är en symptom på att resten av bostadsmarknaden inte fungerar, säger Sebastian Johansson, marknadsanalytiker på Boverket.

268 andrahandsbostäder i Danderyd annonserades ut på bostadssajten Blocket under 2016. Det är nio färre än under 2015 – men till ett betydligt högre pris. Snittmånadshyran har ökat med 14 procent. Och Sebastian Johansson tror inte att hyrorna kommer att bli lägre inom en snar framtid.

– Så länge det är bostadsbrist kommer hyrorna att fortsätta stiga. Bostaden är ju en nödvändighetsvara. Det är ingeting man kan välja bort, utan man är illa tvungen att betala. Just nu finns det tyvärr ingenting som tyder på att bostadsbristen kommer att upphöra inom en överskådlig framtid, säger han.

Fortsatt hög efterfrågan

Trots rekordhöga hyror verkar inte intresset för att hyra bostäder i andra hand avta, enligt Linnéa Aguero, presschef på Blocket. Tvärtom.

– Vi ser att antalet sidvisningar och mejlsvar per annons har ökat, vilket säger en del om efterfrågan. När det kommer till hur många lägenheter som blir uthyrda inom en vecka är läget också oförändrat – 2 av 3 hyrs ut inom den tiden, säger hon.Tvingas söka sig längre ut

Att andrahandshyrorna i Danderyd och resten av Stockholms kranskommuner ökar kan, enligt Sebastian Johansson, tyda på att marknaden i innerstan börjar bli mättad.

– Det här är ju bara spekulationer, men hyrorna i innerstan kanske har slagit i taket och området är mättat med högt betalade hyresgäster. Då tvingas folk söka sig längre ut. I allmänhet slår ju priserna först i taket centralt – och sen ut mot periferin, säger han.

De populäraste lägenheterna att hyra ut på andrahandsmarknaden i Danderyd är ettorna – hela 137 av annonserna handlade om just enrumslägenheter. Den som vill hyra en etta i Danderyd får vara beredd på att punga ut i snitt 7 348 kronor i månaden. Det är också ettorna som har högsta kvadratmeterhyra – 266 kronor per kvadratmeter. Fyrarummarna är inte lika populära att hyra ut, och kvadratmeterpriset landar där på 165 kronor.

– Andrahandsuthyrning handlar ju ofta om att man hittat någon annanstans att bo. Till exempel i sambo-sammanhang, när man flyttar ihop med någon. Då vill man kanske hyra ut sin egen etta, säger Linnéa Aguero.

Dyrast i landet

I Danderyd är majoriteten av lägenheterna som annonseras ut bostadsrätter – vilket också gäller för resten av landet.

– Övergripande är det främst bostadsrätterna som har blivit fler på andrahandsmarknaden. Kanske har många valt att hellre hyra ut i andra hand än att sälja sin bostad under 2016 med farhågan om att amorteringskrav och tuffare lånevillkor kan ha skrämt bort köparna, säger Linnéa Aguero.

I Stockholm är andrahandshyran för en etta i snitt 7 900 kronor i månaden, en ökning med 7 procent. Kungsholmen är dyrast i hela landet. Där kostar en etta i genomsnitt 10 300 kronor i månaden.

Fakta

Tips för dig som ska hyra i andra hand

  • Betala ingen deposition innan du sett lägenheten och skrivit kontrakt.
  • Kontrollera att bostaden disponeras av uthyraren och att tillstånd finns för uthyrning.
  • Om uthyraren befinner sig utomlands och vill ha förskott, avbryt och anmäl till Blocket.
Källa: Blocket.se