Renovering kan höja hyror med tusenlappar

Urban Johansson
Urban Johansson är orolig över de hyreshöjningar som väntar efter renoveringarna.
Stena Fastigheter ska renovera låghusen i Bredäng - och vill höja hyrorna med flera tusenlappar.
Oron är stor bland hyresgästerna.
– Jag är pensionär och klarar inte en hyreshöjning , säger Urban Johansson.

Det blev fullt hus när den lokala hyresgästföreningen bjöd in till möte i Bredäng den 18 april. Orsaken är att Stena fastigheter planerar ett stambyte senhösten 2019, i låghusen på Frimurarvägen, Vita Liljans väg och Tempelriddarvägen. Samtidigt vill bolaget renovera de 350 lägenheterna från 1960-talet. Det innebär rejäla hyreshöjningar.

– Jag har bott här i 24 år och nästan inget underhåll har gjorts efter hand. Nu vill man göra vad jag kallar lyxrenoveringar, för att kunna höja hyrorna, säger Urban Johansson, vice ordförande i den lokala hyresgästföreningen Tempelriddarorden.

Enligt hyresgästföreningen är budet 3 000 kronor i hyreshöjning för dem som väljer den lägsta möjliga nivån på renoveringen – att renovera badrummet, bland annat med helkakling. I köket blir det obligatoriskt att modernisera elen, men man kan också välja en större renovering. Då blir hyreshöjningen betydligt högre.

Frimurarvägen

Husen på Vita Liljans väg byggdes på 1960-talet, liksom alla hus som nu ska renoveras.  Foto: Jörgen Norlander

Stena Fastigheter vill dock inte nämna några siffror.

– Vi håller på och förhandlar med Hyresgästföreningen och är inte klara med några nivåer. Vi hoppas vara klara före sommaren, säger Mikael Svenske, kommunikatör vid Stena, som också berättar att Stena vill sätta in säkerhetsdörrar till alla lägenheter och montera kodlås i ytterportarna.

Han är medveten om att alla inte har råd att bo kvar om hyran höjs med flera tusenlappar, även om det sker med intrappning (successiv höjning under en femårsperiod).

– Vi kommer att erbjuda oss att hjälpa dem som vill göra lägenhetsbyten. En del kanske vill byta till något mindre medan andra har behov och ekonomi för att flytta till något större. Det blir också erbjudanden i andra bostadsbestånd, via bostadsförmedlingen, säger Mikael Svenske.

Urban Johansson och hans fru hör till dem som oroar sig.

– Jag är pensionär och klarar inte en hyreshöjning från 7 000 till 10 0000 kronor för vår trea på 90 kvadrat, säger han.

Hyresgästföreningen är också upprörd över det brev som Stena Fastigheter skickat ut, där bolaget ber hyresgäster att redan nu meddela om de godkänner renoveringarna.

– Vi har gått ut och uppmanat människor att inte skriva under. Hur ska de kunna skriva under, när nivåerna på hyreshöjningarna inte är färdigförhandlade? säger Urban Johansson.

Mikael Svenske förklarar brevet med att Stena behöver veta om någon motsätter sig renovering, i god tid före hösten 2019.

– Då hamnar ärendet i hyresnämnden för avgörande. Det är 15–18 månaders kötid där, och vi måste förhålla oss till den väntetiden.