Riksbanken vill ha amortering

Bostad Stefan Ingves, riksbankschef, Hans Lindblad, riksgäldsdirektör och Martin Noréus, vikarierande generaldirektör för Finansinspektionen gick i förra veckan ut på DN Debatt och krävde att ett amorteringskrav införs snarast.

De skriver att de är oroade över att hushållens skulder just nu ökar mer än inkomsterna. Det senaste året har hushållens skulder ökat med sju procent. Fortsätter trenden kan det leda till en finansiell kris, anser de.

De tre myndigheterna vill se ett amorteringskrav, i linje med vad Finansinspektionen tidigare föreslagit, för att på så sätt dämpa riskerna.

En orsak till att många hushåll skuldsätter sig högt är att efterfrågan på bostäder vuxit snabbare än utbudet, vilket gör bostäderna dyra och därmed blir bostadslånen högre. Låga räntor och ökade inkomster är en annan faktor.

17

Procent. Så mycket har priserna på bostadsrätter och villor i centrala Stockholm ökat med det senaste året. Snittpriset ligger nu på 86 617 kronor per kvadratmeter enligt Svensk mäklarstatistik. Bostadsrätterna i landet har ökat med i snitt 14 procent.