Riksbyggen storsatsar med 800 bostäder i Täby

Kommunalrådet Erik Andersson (M), Sandra Andreasson, projektledare på Riksbyggen, och Leif Linde, vd Riksbyggen, tar första spadtaget inför storsatsningen i Täby.
Kommunalrådet Erik Andersson (M), Sandra Andreasson, projektledare på Riksbyggen, och Leif Linde, vd Riksbyggen, tar första spadtaget inför
Riksbyggen, som en av landets största fastighetsförvaltare, storsatsar i Täby Park.
– Det är vårt största projekt i Sverige. Kommunen växer och det känns speciellt kul att vara med i det här utvecklingsområdet, säger Riksbyggens vd Leif Linde.

Första spadtaget i dag innebär att Riksbyggens planerade byggnation av totalt 800 nya lägenheter i Täby har startat.  Här ska det bli 111 bostadsrätter med inflyttning i december år 2020, i huvudsak ettor och tvåor men även treor.

– Det finns en stor efterfrågan på små lägenheter i både bostadsrätts- och hyresrättsform, säger vd Leif Linde.

Inte oroliga för byggkonjunkturen

Hela stadsdelen Täby Park med totalt 6000 bostäder ska vara färdigbyggd om tio år. Den försvagade byggkonjunkturen, som fått andra fastighetsutvecklare att kippa efter luft, ska inte påverka tidsplanen för Riksbyggens etapper, enligt Leif Linde.

– Det som har hänt för oss är att vi styrt över till lite mer hyresbostäder, säger vd Leif Linde om hur Riksbyggen generellt agerar utifrån avmattningen.

Kommunalrådet Erik Andersson (M) anser inte att Täby, som har många stadsbyggnadsprojekt på gång, hittills drabbats negativt av byggbranschens svacka. Han välkomnar storspelaren Riskbyggens satsning i kommunen.

– Självklart är det en viktig satsning. Det är en stabil och trygg byggherre, säger Erik Andersson.

Riksbyggen ska bygga 800 bostäder i Täby Park. Först ut är 111 bostadsrätter i BRF Cykelverkstaden där människor ska uppmanas att leva klimatsmart och hälsosamt genom att underlätta för cyklister - cykelverkstad, cykelpool cykelförråd – och delade odlingar ska finnas i huset.

Får cykelverkstad och laddplatser

Riksbyggens första satsning i Täby Park har fått namnet Bostadsföreningen cykelverkstaden. De boende ska uppmuntras att leva klimatsmart och hälsosamt och har därför tillgång till cykelverkstad, cykelförråd, cykelpool och laddplatser för elcyklar.

– Här är det supernära motorvägsbussarnas hållplats. Många av de som bor här kommer säkert att ta cykeln dit, säger Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande i Täby kommun, som också vara på plats för första spadtaget.

Bygger även seniorbostäder

Minst 10 procent av Riksbyggens nya bostäderna i Täby ska vara hyresrätter. Snart påbörjas därför även bygget av 137 hyresrätter i samma område. Några av dem är vikta för LSS-kopplat stödboende.

Längre fram kommer Riksbyggen också att bygga seniorbostäder i Täby Park.

Fakta

Stadsdelen Täby Park ska stödja ett hållbart liv

Täbys nya stadsdel på gamla galoppområdet ska rymma 6000 bostäder, men också företag och andra verksamheter. Riksbyggen planerar att bygga 800 bostäder i Täby Park.

I Riksbyggens första kvarter Bostadsrättsföreningen Cykelverkstaden blir det små yteffektiva lägenheter. Det ska även skapas sociala mötesplatser i huset såsom gemensam atriumgård, växthus och odlingslådor.

Den nya stadsdelen som har en grön profil ska främja att människor lever klimatsmart och hälsosamt. Riksbyggens kommer därför också erbjuda de boende tillgång till gemensam cykelverkstad, cykelförråd, cykelpool och laddplatser för både elcyklar.

Hållbarhetsbegreppet innebär inte bara att tänka på miljön utan också social hållbarhet ska byggas in, enligt kommunen. Då handlar det till exempel om att blanda stora och små bostäder för olika åldrar och skapa en levande stadsdel hela dygnet om.

Källa: Riksbyggen