Rivstart på bostadsmarknaden

Nina Thoregren är fastighetsmäklare i Åkersberga.
Nina Thoregren är fastighetsmäklare i Åkersberga.
Nu är det fart igen på bostadsmarknaden efter en trög höst. Det uppger mäklare i Österåker och Vaxholm inför årets första stora visningshelg.
– Det ser bra ut. Det är fler som vill köpa och sälja nu i januari. Vi ser en uppgång, säger fastighetsmäklaren Nina Thoregren.

– Utbudet är klart mycket större nu än det var samma tid förra året. Vi ligger på ungefär det dubbla, säger Nina Thoregren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Åkersberga.

– Det är jättekul! Vi är klart taggade eftersom hösten varit trög.

Stora visningshelgen kommer nu

I helgen väntas fastighetsmarknaden dra igång på allvar igen, efter jul- och nyårshelgerna. Trots eller kanske tack vare de nya amorteringsregler som kommer senare i vår väntas bostadsmarknaden rivstarta i både Österåker och Vaxholm.

– Det startade redan förra helgen, men man kan säga att det är den stora visningshelgen som kommer nu, säger Robin Ivarsson på Mäklarhuset i Vaxholm.

Nu ringer folk aktivt och vill ha grejer

– Det är en jäkla skillnad. November var jätteseg och december skrev vi ändå en hel del kontrakt så det började lätta upp då. Men det går inte att jämföra med nu, för nu ringer folk aktivt och vill ha grejer. Nu blir det drag!

Enligt de nya regler, som träder i kraft 1 mars, ska hushåll med lån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten behöva amortera mer än de är tvungna till idag. Men det tycks inte avhålla folk från att vilja sälja och köpa nya bostäder.

– Jag tror att när det första amorteringskravet kom så blev folk lite oroliga, men nu tror jag inte man är lika skraj. Man tittar på världsläget och räntorna som ser bra ut, och arbetsmarknaden är stabil, säger Nina Thoregren.