Så kan du spara pengar i vinterkylan

När kylan kopplar sitt grepp om Stockholm stiger elanvändningen och därmed priserna.
När kylan kopplar sitt grepp om Stockholm stiger elanvändningen och därmed priserna.
När vintern anländer skjuter värmeräkningen i höjden. Men med några enkla knep går det att komma åt energibovarna.

– Du kan spara tusenlappar per år, säger Kerstin Lundvik på Energi- och klimatrådgivningen.

Fyra av tio oroar sig för vinterns elpris – de som bor i villa och radhus nästan dubbelt så mycket som de som bor i lägenhet, enligt en undersökning från Sifo. Men vinter- månadernas värmeräkningar behöver inte bli en otrevlig överraskning.

– Det finns dyra saker man kan göra för att minska energianvändningen, men att ändra sina vanor är gratis och kan göra stor skillnad, säger Kerstin Lundvik, projektledare för den oberoende Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen.

Mer än hälften av den energi som ett genomsnittligt hus i Sverige förbrukar går till uppvärmningen. Oavsett om man bor i en lägenhet eller villa är ett bra första steg att se till att täta fönster och dörrar.

– Redan efter några år blir tätningslister dåliga och skapar drag. Då höjer man temperaturen inomhus för att få det behagligt.

Fler enkla knep är att inte ställa möbler nära element och att sänka värmen en grad.

– Man brukar säga att varje grad ger en energibesparning med 5 procent. Man kanske inte behöver gå runt i t-shirt mitt i vintern.

Andra förändringar kräver stora investeringar.

– Om man värmer upp huset med olja, direktverkande el eller elpanna tycker jag definitivt man ska fundera på att byta energisystem. Det lönar sig i längden.

Att isolera vinden är något som dock betalar sig snabbt, menar hon. Ventilationen är en annan viktig bit som inte sällan glöms bort.

– För mycket ventilation blir dyrt, men för lite är dåligt för hälsan. Ett enkelt sätt att få en indikation på hur det står till är att titta på imman på badrumsspegeln efter man har duschat. Den ska inte ta mer än 5–10 minuter för den att försvinna.

För bostadsrättsföreningar står uppvärmningen för den största kostnaden efter räntorna, berättar Anders Österlund, teknikchef på Sveriges Bostadsrättscentrum.

– Vi rekommenderar föreningar att göra en total hälsokontroll över huset och titta på var värmen försvinner ut. En ganska vanlig källa är ventilationen, säger han.

Han uppmanar också att se till så att temperaturen är på samma nivå i husets alla lägenheter.

– När det är kallt ute ser man ibland fönster som står på glänt, vilket tyder på en överleverans av värme och att injusteringen av elementen är dålig. Det är en signal att göra en kontroll av värmesystemet.

Att skära ner på värmekostnaderna handlar inte bara om pengar, poängterar han.

– Man får ett bättre inomhusklimat och minskar miljöpåverkan.

Fakta

Fler spartips

Byt ut gamla 2-glasfönster till lågenergifönster.

Byt ut gamla glödlampor.

Dammsug regelbundet gallret på baksidan av kylen och frysen.

Låt inte motorvärmaren stå på för länge.

Källa: Energi- och klimat-

rådgivningen