Min lokala hjälte

Så odlar du krubbet själv – på balkongen

Britt och Jan Jakobsson trivs på sin balkong bland vindruvor, jordgubbar och potatis. Bilden är tagen i juni förra året.
Britt och Jan Jakobsson trivs på sin balkong bland vindruvor, jordgubbar och potatis. Bilden är tagen i juni förra året.
Balkongodlingen kan bära lika mycket skörd som ett trädgårdsland. Det vet Britt och Jan Jakobsson i Enskededalen.

Lokaltidningen Mitt i har tipsen som ger dig ätbara växter på balkongen i sommar.

På paret Jakobssons inglasade balkong i söderort har sommaren tjuvstartat. Persikoträdets skära blommor har slagit ut och två vindruvor växer till sig.

Jordgubbar, sallad, tomater, ramslök, gurkor… Listan på vad paret kan njuta av i sommar slutar inte där.

– Vi älskar att odla, det är det roligaste som finns. Det är något med att så små frön tidigt på våren, se dem växa upp och skörda, säger Britt.

Hon rekommenderar potatis till nybörjaren.

– Det räcker med ett par-tre krukor så får man skörd till midsommar, säger hon.

Den här veckan är en bra tid att sätta knölarna i jorden. En murarhink av svart plast är en bra början, tipsar Eva Robild, journalist, författare och redaktör för Svt:s Trädgårdstisdag, som nyligen gett ut boken ”Odla ätbart – på liten yta”.

– Potatisar vill ha det mörkt när de växer i jorden, säger hon.

Gör några hål i botten till överskottsvattnet. Lägg en eller två potatisar från mataffären i fem centimeter jord och vattna försiktigt, tipsar Eva.

När bladen kommer – fyll på med jord efterhand ända tills hinkkanten är nådd.

– Då utvecklas det fler knölar. Efter åtta till tio veckor är det skördedags.

De allra flesta växter går utmärkt att odla i kruka på balkongen, menar Eva Robild.

– Ett vindskydd tar bort den värsta vinden. Växterna behöver sol för att utveckla smaker, åtminstone sex timmars sol varje dag.

De finns dock de växter som klarar sig på skuggigare balkonger, som mangold och svarta vinbär.

Lättodlade kryddor, till exempel rosmarin och timjan, är tacksamma för nybörjarodlaren och klarar sig fint i relativt små krukor.

Vill du ha grönsaker kan du börja med att köpa färdiga plantor i stället för att odla frön.

De flesta plantor behöver mycket jord. 10 liter är ett bra riktmärke.

– Sätt ut plantorna när frostrisken är över. Är det bara några plusgrader på kvällen så häng ett lakan över dem på natten.

Titta till växterna varje dag. Att lära sig vattna är den stora utmaningen, menar Eva. Efter en dag i stark sol kan växterna se törstiga ut. Men de kan sloka för att skydda sig mot solen. Vattnar du då dränker du dem.

– Man får inte gröna fingerar utan ett svart pekfinger. Stoppa ner ett finger i jorden och känn om det är fuktigt eller inte, säger Eva.

Hon uppmanar alla balkong-ägare att klämma in åtminstone en stol och odla en växt i sommar.

– Trots att man kanske bor mitt i stan kan man följa årstiderna och komma närmare naturen. Det är en fantastisk känsla att sträcka ut handen och äta något som man själv odlat, säger hon.

Fakta

Eva Robilds tips till balkongodlaren:

Sallat: Finns olika sorter som går bra att så direkt i en större kruka i april-maj. Lättast att lyckas med är plocksallat.

Böna: Ska sås i maj-juni i en kruka som rymmer 8-10 liter. Välj en klättrande sort och sätt i ett cirka två meter högt klätterstöd. Skörda när baljorna är späda – undantaget spritbönor – och förväll.

Doftpelargon: Förutom en del vildarter går alla pelargoner att äta. De trivs i sol i 2–3 liters terrakottakrukor. ”Dr Westerlund” är en klassiker.

Chili: Älskar sol och värme, men inte vind. Plantera i en 6-8 liters kruka.

Krusbär: Går utmärkt att odla i kruka med mycket jord – om de får rejält med näring och vatten under säsongen.

Svarta vinbär: Plantera i 20-30 liters kruka. En av få bärbuskar som ger skörd även i skugga.

Tulbaghia: Klarar sig med lite vatten, sol och värme. Smakar vitlök och skördas som gräslök. Andra tips:

Plastkrukor håller fukten bättre än terrakottakrukor – men torktåliga växter trivs bäst i terrakotta.

Lämna 2-3 cm av krukan utan jord, då blir det enklare att vattna. Ha ett fat under, men ta bort det under regnperioden så att rötterna inte får syrebrist.

Välj en särskild krukjord med långtidsverkande näring eller ekologisk. 4-6 veckor efter plantering behövs extra näring varje vecka.

Källa: Boken ”Odla ätbart – på liten yta”