Så slipper du röran: släng ut och sortera

Leksakerna i ett av barnens rum är organiserade i olika plastbackar efter olika teman. ”Var sak har sin plats”, säger Malin Bengtsson.
Leksakerna i ett av barnens rum är organiserade i olika plastbackar efter olika teman. ”Var sak har sin plats”, säger Malin Bengtsson.
Många lever med en ständig röra i hemmet. Men det behöver inte vara svårt att skapa ordning som består, menar organiseringskonsulten Malin Bengtsson.

– Ett hem som fungerar behöver man inte lägga mycket tid på, säger hon.

Malin Bengtsson öppnar städskåpet i sin lägenhet i Järvastaden i Solna. Där är det ordning. I en papperskasse ligger olika påsar. På en hylla står olika rengöringsmedel.

– Städskåpet innehåller ofta allt möjligt. Men det behöver inte göra det. När var sak har sin plats, och hemmet inte innehåller onödiga saker, blir det ett fungerade hem.

Och det är just det som hon som organiseringskonsult jobbar med att skapa – ett yrke som hittills inte är vanligt i Sverige. Redan som liten hjälpte hon nära och kära att organisera. För fyra månader sedan tog hon steget och startade företaget Iorganize.

– Det är lätt att bli hemmablind, att fortsätta i invanda mönster, och inte se en väg ut ur det.

Man fortsätter plocka och plocka och städa och städa utan att hitta den bestående ordning som gör ett hem lättstädat och enkelt att hitta i, menar hon.

Problemet stavas saker. Och för många sådana.

– Många sparar alldeles för mycket – av allt. Då blir det svårt att hitta. Man köper dubbletter, impulshandlar, vilket gör det ännu svårare att hålla reda.

Första steget är därför att inse vad man behöver och vilka saker som har ett värde för en själv.

– Spara de sakerna. Resten tar bara onödig plats. Dela upp de sakerna i släng, sälj, ge bort. Gör olika påsar. Är du tveksam ställ ner dem i källaren. Har du inte saknat det under ett halvår, återvinn det.

Det frigör dyrbar plats. Och när de onödiga sakerna inte finns blir det lättare att organisera.

– Som här i ett av barnens rum. Böckerna i hållaren på väggen, lego i några backar, tågräls i två andra, säger hon.

Att ha ett organiserat hem sparar tid, konstaterar hon. Det lyfter också Ikea upp som en av orsakerna till att behovet av att ha ordning, och organisera, växer.

– Det behöver inte bara betyda att vi köper mycket saker, utan att behovet ökar. Vi har mindre tid att leta efter saker och vill ha tid över till annat, säger Tina Björeman, pressansvarig för heminredning.

Samtidigt kommer det fler lösningar för organisering, som lådor i garderoben med små fack för manschettknappar eller smycken.

– Eller barnlådor med symboler och låg klädställning i garderoben som barnen kan nå. Det finns lösningar för alla rum, säger hon.

Fakta

Malins tips för en enklare vardag

Gå igenom alla dina saker, ta ett rum i taget.

Behåll saker som har ett värde för dig/som du använder.

Frigör dig från saker som får dig att tveka.

Spara inte på saker som du sällan/aldrig använder.

Luftiga skåp och hyllor ger dig automatiskt bättre ordning.

Shoppa medvetet och spara både pengar och dyrbar plats i hemmet.

Ta dig tiden att organisera i stället för att ständigt leva i och tänka på kaoset.