Här kan man bo i Säbyholms gamla smedja

Familjen Engelkes hus byggdes på 1700-talet och har använts som smedja.
Familjen Engelkes hus byggdes på 1700-talet och har använts som smedja.
Sedan de köpte huset har det renoverats och byggts till. Nu är det till salu.
Sedan de köpte huset har det renoverats och byggts till. Nu är det till salu.
Takbjälkarna har kunnat bevaras i original.
Takbjälkarna har kunnat bevaras i original.
Familjen har ägnat sig åt biodling - här stöper Torbjörn Engelkes ett ljus av bivaxet.
Familjen har ägnat sig åt biodling - här stöper Torbjörn Engelkes ett ljus av bivaxet.
Tove Engelkes med en av familjens hönor. De har också haft får på gården.
Tove Engelkes med en av familjens hönor. De har också haft får på gården.
När Torbjörn och Tove Engelkes renoverade den gamla 1700-talssmedjan till ett bostadshus hittade de gamla hästskor och spikar under golvet. Nu lämnar de gården och det historiska huset ska säljas.
– Det är med lite sorg i hjärtat, det är ett fantastiskt ställe, säger Torbjörn Engelkes.

Längs Rösaringsvägen i Säbyholm utanför Bro ligger ett rött timmerhus gömt i en liten träddunge. Här är Torbjörn och Tove Engelkes i full färd med att flytta ut och lämna hemmet som de själva byggt upp.

När de köpte fastigheten 2002 var det ett renoveringskrävande hus med en stor gård som i många år använts som fritidshus. Innan dess tillhörde det Säbyholms gård och användes som smedja och bostad för smeden och hans familj ända från 1700-talet fram till 1950-talet.

Trots arbetet som låg framför dem var det ingen tvekan – familjen Engelkes hade hittat sitt drömhem och lämnade hyresrätten på Södermalm så fort köpet var klart.

Familjen har lagt ner ett stort arbete på att rusta upp huset på ett sätt som bevarar det gamla men också passar en modern familj.

– Vi hade varken vatten eller avlopp utan fick gå med vattenhinkar och använda utedass. Vi gjorde i ordning badrummet först som blev klart i februari. Då gick vi och la oss på golvet där inne det första vi gjorde, för det var varmt på golvet av värmeslingorna, säger Torbjörn Engelkes med ett skratt.

Under åren som gått har de renoverat hela huset och byggt till en ny del i samma stil som det gamla. Mycket av husets historiska utseende och en del originaldetaljer har bevarats.

Ässjan, den öppna härd där stålet bearbetades, är idag en stor öppen spis. Även den öppna spisen i köket där smedens familj gjorde sin mat finns kvar.

De två öppna spisarna har bevarats från smedjan.

Väggarna och golvet var de dock tvungna att göra om, och i arbetet med det hittade de rester från produktionen i smedjan.

– Det var gamla spikar som hade gjorts där, hästskor, yxhuvuden, spadhuvuden, olika bruksföremål som man hade på gården som vi grävde upp i jorden under golvet, säger Torbjörn.

Flera av föremålen hängde de upp på väggarna och vissa av spikarna har återanvänts i renoveringen.

Men trots att de trivts bra i huset där de ägnat sig åt både djurhållning och odling lämnar de nu både det och Upplands-Bro för ett nytt liv i Småland.

Torbjörn och Tove Engelkes har haft höns och får och ägnat sig åt biodling.

– Nu flyttar vi ned med familjen till Vimmerby där vi fick möjligheten att köpa en gammal släktgård som varit i min släkt i 300 år. Efter mycket tänkande under våren bestämde vi oss för det i somras. Det känns som att vi har räddat smedjan så den får leva vidare och vi hoppas att någon fortsätter i samma anda, säger Torbjörn Engelkes.

Mäklaren Anette Lindberg har fått uppdraget att hitta en ny ägare till timmerhuset.

– Det är inte så vanligt att man stöter på de här gamla kulturarven, det är jättesällsynt. Det är fantastiskt kul att se och vara där, säger hon.

Högst upp i huset finns ett loft.

Eftersom huset är så unikt har det inte varit helt självklart hur det ska värderas. Utgångspriset har satts till 6,45 miljoner kronor.

– Det finns bara ett och jag kan inte jämföra det med gjorda försäljningar i området. Man får väga in saker som vad storleken på marken kan vara värd, vad fastigheten kan användas till och jämföra med vad en köpare skulle kunna tänkas köpa istället, säger Anette Lindberg.

Hon tror att huset med sin gård ligger rätt i tiden för de som vill ägna sig åt lite självhushållning och det finns flera intressenter som har tittat på huset.

– Jag tror att många som bor närmare stan börjar förstå att Bro inte är så långt borta.