”Tror inte särskilt många är intresserade”

Grimsta, Svenska bostäder, genrebild.
Drygt 1 700 lägenheter i Grimsta är aktuella för ombildning.
Grimsta och Hässelby gård är två områden där stadens nya styre vill tillåta ombildning av hyresfastigheter till bostadsrätter.
– Det skulle förvåna mig om det går igenom, säger Anna-Lena Barth, boende i Grimsta och ordförande från en av de lokala hyresgästföreningarna.

Den grönblå majoriteten vill tillåta ombildning av tusentals bostäder i Stockholms stad. Totalt 22 000 hushåll kommer att få erbjudandet under våren.

I veckan presenterades elva områden som ska ingå i ombildningsprojektet – och på listan fanns både Grimsta och Hässelby gård.

Men Anna-Lena Barth tror inte att intresset för ombildning är särskilt stort i något av områdena.

– Visst, somliga kanske är intresserade av att köpa sina lägenheter, men jag tror inte att de är särskilt många. Jag tror faktiskt inte att man kommer att vara framgångsrika, det skulle förvåna mig om det går igenom på särskilt många ställen.

Skilda åsikter om ombildning i Grimsta

Hon påpekar att läget på bostadsmarknaden är betydligt osäkrare än vid tidigare ombildningskampanjer. Det är inte längre säkert att man kan göra sig en hacka på att sälja lägenheten vidare efter ett par år.

Anna-Lena bor själv i en hyresrätt i Grimsta och skulle ha råd att köpa sin lägenhet, säger hon.

– Men varför skulle jag göra det? När jag bor hos en utmärkt hyresvärd, Svenska bostäder. Varför ska jag byta ut det, och bli ansvarig för allt helt själv? För att tillfredsställa några politiker i stadshuset? Jag tror att många resonerar som jag.

Bo Arkelsten (M)

Bo Arkelsten (M), ordförande för Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd, upplever att det finns ett intresse bland de boende för ombildning. Foto: Mitt i

Bo Arkelsten (M), ordförande i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd, är mer positiv.

– Så sent som förra veckan fick jag en förfrågan från en Grimstabo som undrade när han skulle kunna köpa sin lägenhet. Jag kan tycka att det är bra att man kan äga sin lägenhet, för det blir oftast billigare än att hyra.

Men de som inte har råd då?

– För dem blir det ingen skillnad. De bor kvar och fortsätter att vara hyresgäster, även om det blir en annan värd.

Lisa Carlsson, gruppledare för Socialdemokraterna i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd, är negativ till ombildningsplanerna.

– Det är inte en politik för alla, utan för dem som har privatekonomiska muskler. Det här slår mot dem som inte har eget kapital och inte har de ekonomiska förutsättningarna.

– Vi behöver fler hyresrätter, inte färre säger Lisa Carlsson, gruppledare för S i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd. Foto: Socialdemokraterna i Stockholm

Ett krav för att staden ska handlägga ansökan om ombildning är att 50 procent av de boende i fastigheten anmäler intresse, jämfört med tidigare 40 procent. Dessutom måste hälften av de boende förbinda sig att själva köpa lägenheten.

– Men det är ändå så att de som inte har möjlighet att köpa hamnar i knäna på sina grannar, som blir deras hyresvärdar. Det blir en utsatthet för dem, säger Lisa Carlsson.