Mikael har bloggkoll på länets alla byggen

Mikael Levander följer planerande och pågående byggen i länet. Hans blogg går att hitta på stockholmprojekt.blogspot.se.
Mikael Levander följer planerande och pågående byggen i länet. Hans blogg går att hitta på stockholmprojekt.blogspot.se.
När Brommabon Mikael Levander upptäckte att det inte fanns någon sajt som samlade länets byggprojekt startade han en blogg.

– För mig är staden och arkitekturen glädje.

Mikael Levander riktar kameran mot Alviks torn.

– Det har tillkommit en våning sen jag skrev om det sist. Jag är väldigt förtjust i huset som ska ha olika höga delar och takterassgård.

Han startade bloggen Stockholm & Projekt för drygt två år sedan när han insåg att det var svårt att hitta samlad information om byggprojekt i länet.

– I stället fick jag leta på varje kommuns hemsida, på byggherrarnas och arkitekternas hemsidor, och läsa pressmeddelanden.

Det är så han nu gör för att hitta material till sin blogg som uppdateras i stort sett varje dag.

Vanligtvis följer han projekten från start till färdig byggnad, från markanvisning, via utställning och överklaganden. Kameran får ofta följa med under de många promenaderna i länet.

– Det är extra roligt att se hur det går när bygget har kommit igång, säger Mikael och konstaterar att han lägger mycket tid och arbete på bloggen.

– Anledningen till att jag håller på är att jag älskar Stockholm. För mig är staden, arkitekturen och förhoppningsvis de nya kvarteren och byggandet just glädje.

Och det är många som är intresserade av att följa projektens utveckling. Den senaste månaden hade bloggen nästan 100 000 sidvisningar.

– Jag har fått mycket positiv feedback. Det har gjort det extra kul och sporrande att fortsätta.

Alla är dock inte positiva – som den gången Mikael skrev att han ville att de höga husen vid Liljeholmskajen skulle byggas i kluster.

– Folk tyckte att jag inte skulle ha en åsikt, men det är ju faktiskt en privatblogg.

Vanligtvis tar han inte ställning för han vill inte att bloggen ska handla om att försöka övertyga eller påverka utan att presentera vad som pågår i länet.

Men åsikter har han.

– Det viktiga för mig är att man bygger just ny stad, att promenadstaden tas på allvar och inte bara blir till tjusiga ord.

Han tar Valla 1 på Årstafältet i södra Stockholm som ett exempel på projekt han tycker om med dess ”variationer i höjd och uttryck”. Men det är långt från illustration till verklighet, konstaterar han.

– Den största besvikelsen brukar vara fasaden som ju faktiskt ofta är det bestående intrycket, säger Mikael.

Han är klar med dagens fotografering av Alviks torn. I morgon kommer han troligtvis att dokumentera ett till byggprojekt.

– Jag vaknar tidigt så jag tar bilder på väg till jobbet eller skolan och så blir det ofta en promenad på vägen hem.

Fakta

Signalfabriken en av favoriterna

Kvarteret Signalfabriken i Sundbyberg med ”dess variation av äldre och ny bebyggelse och skillnad i höjd och uttryck”.

Visionen för Västra Roslags-Näsby i Täby med ”nyskapande arkitektur”.

Hg7 i Södra Hammarbyhamnen med ”inspiration från områdets gamla industri- och hamnmiljö”.