Skarpare ljus med nya sortens lampor

Ann Hagerborn svarar ofta på frågor från kunder om alla olika sorters lampor som ersätter glödlampan. Hon tror att vi bara behöver tid för att vänja oss.
Ann Hagerborn svarar ofta på frågor från kunder om alla olika sorters lampor som ersätter glödlampan. Hon tror att vi bara behöver tid för att vänja oss.
Hur ska man tänka nu när glödlamporna är på väg bort? Många undrar – och svaret är inte givet. Ann Hagerborn, som driver en lampaffär, råder oss att prova oss fram.

Knappt tio procent av den energi som används för att driva en glödlampa blir synligt ljus. Resten blir värme. Eftersom de alltså inte är energieffektiva – och eftersom det finns ny teknik som är det – fasar alla EU-länder nu ut glödlampan.

De lampor som finns i butikerna får dock fortfarande säljas och användas tills de tar slut. Frågan är nu när man ska använda vad och i vilken armatur led-, halogen- respektive lågenergilampor passar.

– Det är vanligt att människor undrar hur de ska göra nu men det beror på hur armaturen ser ut och var den sitter, säger Ann Hagerborn.

Det har varit mycket diskussioner om ljuset som kommer från de nya lamporna. Många tycker inte om skenet.

– I Sverige tycker vi om glödlampornas gula sken men i Syd­europa tycker de bättre om det skarpare vita, säger Ann Hagerborn.

Hon tror att vi behöver lite tid på oss för att vänja oss men också att lära oss hur armaturen ska se ut för att skapa det sken vi önskar.

Både lågenergi- och led-lamporna passar bäst på ställen där det ska lysa jämt, förklarar hon, som i armatur som står tänd hela kvällen. De passar extra bra i tygskärmar eftersom de inte bränner sönder tyget.

Där­emot tar lågenergilamporna tid att tända så de passar inte i en mörk källartrapp där man bara tänder ibland.

– Halogenlamporna återger färgerna bättre än led- och låg­energivarianterna. Därför passar de bra i ett kök där man vill att maten ska se aptitlig ut eller i badrummet där man sminkar sig.

Fakta

Längre brinntid med energisnåla lampor

Led är små, punktformade ljuskällor. Mer energieffektiva än glödlampor och har en livslängd på upp till 25 000 timmar. Avger varken uv- eller ir-strålning. Led-belysning med bra färgåtergivning och bra färgtemperatur är dock dyr.

Lågenergilampan är ett tunt lysrör som vikts ihop flera gånger. Det finns två typer av lågenergilampor, med och utan yttre hölje. Ljusfärgen, flimmer och lång starttid beror ofta på bristande kvalitet. Dimbara lampor börjar komma ut på marknaden.

Halogenlamporna har samma skruvsockel som en vanlig glödlampa. De har en glödtråd som hettas upp och avger ljus, omgiven av en liten kapsel med halogen. Fullt dimbara och har mycket god färgåtergivning. Många upplever dock ljuset som en aning krispigare och klarare.

Källa: Energimyndigheten