Skotta med måtta annars skadas taket

Det gäller att veta vad du gör om du går upp på taket för att skotta bort snön.
Det gäller att veta vad du gör om du går upp på taket för att skotta bort snön.
Den blöta snön kan få tak att braka samman. Men det gäller att bete sig rätt på höjderna. Hus­ägare med spadar skadar nämligen taken betydligt oftare än snötrycket.

När temperaturen stiger blir snön blötare. En meter snö på ett hustak kan väga lika mycket som tolv bilar, enligt försäkringsbolaget If.

– När det plötsligt slår om till plusgrader, och snön drar åt sig luftfuktighet, kan taket bli väldigt tungt, säger Björn Lindberg, försäkringsspecialist vid If.

En knarrande dörr är ett första varningstecken.

– Det är sällan någon fara för takkonstruktionen, men det är ett tecken på att man bör göra något åt snön, säger Peter Bratt, skade-expert vid Länsförsäkringar.

Då – inte tidigare – anser han att det är dags att ta sig upp på taket.

– Många skottar i onödan. Det händer väldigt sällan att villatak tar stryk under tyngden. Tak­skador vid skottning eller personskador är betydligt vanligare.

Vissa villatak behöver aldrig skottas om det inte är mer än en halv meter snö, menar Peter Bratt. Ett sadeltak är ett sådant. Men har du ett sadeltak i vinklar kan det vara dags att ta till spaden där snön har hamnat i tvungna drivor.

– Är taket platt eller låglutande ska det skottas, säger Peter Bratt.

Tänk framför allt på två saker innan du sätter spaden i snön, tipsar han. Skotta jämnt. Lämna kvar minst tio centimeter snö.

– Annars är risken stor att du skadar takbeklädnaden och får vattenläckage på våren.

Har du en vanlig villaförsäkring får du ingen ersättning om du skottar sönder taket, berättar han. Rasar till exempel altanens tak samman av snötyngden får hus­ägaren inte heller pengar. De taken kan må bra av att stöttas upp med extra brädor under vintern. Brakar villataket gäller dock försäkringen.

Ett annat problem för husägare kan vara fallande is och snö.

– Det kan kana av när det är töväder och skada uppstickande ventilation eller falla på hammocken. Det täcker inte försäkringen. Se till att få bort snön innan skadan är skedd, men gör det med säkerhet och försiktighet eller ta hjälp av en professionell, säger Björn Lindberg.

Också bostadsrättsföreningar måste hålla koll på istappar och snö. Faller de ner och gör illa någon kan skadestånd vänta. Se till så att taket är bra isolerat.

– Annars stiger värmen, snön närmast taket smälter och fryser till istappar i rännorna. Hela snösjok, som väger enormt mycket, kan också åka av. Det kan vara livsfarligt, säger Peter Bratt som uppmanar föreningar att teckna avtal med licensierade takskottare.

När snön smälter gäller det att ha rensat i stuprör och hängrännor så att vattnet inte läcker in.

Fakta

Skador för 12 miljoner år 2010

Kostnaderna för snörelaterade skador på hus varierar stort mellan åren.

2010 anmäldes 59 skador i Stockholms län till en kostnad för över 12 miljoner. Det utgjorde över hälften av det årets skadekostnader.

Förra året anmäldes inga skador. Hittills i år har en skada anmälts.

Källa: Länsförsäkringar