Smultrongrundet blir ditt – för 10 miljoner

Ön Smultrongrundet på 5 100 kvadratmeter i Värmdö ytterskärgård är till salu för 9,8 miljoner kronor.
Ön Smultrongrundet på 5 100 kvadratmeter i Värmdö ytterskärgård är till salu för 9,8 miljoner kronor.
Den cirka 60 000 kvadratmeter stora ön Lilla Fjärdholmen i Värmdö kommun är till salu för 19,5 miljoner kronor. foto: Castelli & Co AB
Den cirka 60 000 kvadratmeter stora ön Lilla Fjärdholmen i Värmdö kommun är till salu för 19,5 miljoner kronor. foto: Castelli & Co AB
Vill du leva med bara havet som granne? Nu finns flera öar till salu i länet. Men det är inte lätt att hitta köpare. Prislappen ligger mellan 10 och 35 miljoner kronor.

Ön Smultrongrundet är knappt större än en stor villatomt och ligger i Värmdös ytterskärgård.

– Man ser den fria horisonten från ön som har små enklare stugor utan el eller vatten. Den passar perfekt för skärgårdsälskaren som vill ha egen ö, säger fastighetsmäklaren Tjälve Öhman vid Mäklarringen.

Ön har varit till salu i snart ett halvår.

– Jag har visat den för två spekulanter. Det är många ställen som ligger ute länge nu och det är lite trögt att sälja till och från. Dessutom måste köparen vara någon som vill lägga ner nästan tio miljoner plus några till om man vill göra fastigheten modernare.

Drygt tre mil sydväst, i Haninge skärgård, ligger den större Stora Båtskobben som med ett hus, sjöbodar, gästhus och bryggor, är till salu för 13,5 miljoner.

– Det är fantastisk plats med ett häftigt läge. Det är inte ofta det finns möjlighet att köpa en egen ö, säger fastighetsmäklaren Robert Nordstrand vid Sjönära.

Att det tar tid att hitta köpare har även han märkt av. Men så brukar också vara fallet i skärgården, menar han.

– Dels är det ganska dyrt. Dels är det en viss kategori som köper.

För den som inte nöjer sig med en ö – och har 11,9 miljoner – finns en liten skärgård till salu mellan Nämdö och Bullerö. Huvud­ön heter Kamelkobben.

– Jag har inte haft någon sådan här försäljning under de 40 år jag har jobbat, säger mäklare Stefan Landberg, Castelli & Co.

Huset på ön är inte stort, 12 kvadratmeter.

– Men det finns bygglov, säger han.

Han säljer också Lilla Fjärdholmen som med 60 000 kvadratmeter, ett hus och en ladugård, går att köpa för 19,5 miljoner kronor.

– Det har väl varit 35–40 intresserade på båda öarna. Men det längre tid att sälja sådana här ­typer av fastigheter.

Nässlingen i Österåker skärgård är den mest nordliga ön till försäljning i länet som Lokaltidningen Mitt i har hittat – och den dyraste. För 35 miljoner kronor kan ön med konferens, restaurang, hamn och boende bli din. Den har hittills legat ute drygt 3 månader.