Snart dags att flytta in i ministerns stuga

Bostadsministern var med när den första prototypen av det så kallade Attefallshuset ställdes ut på Norrmalmstorg i centrala Stockholm i slutet av mars. Företaget Sommarnöjen står bakom det här huset.
Bostadsministern var med när den första prototypen av det så kallade Attefallshuset ställdes ut på Norrmalmstorg i centrala Stockholm i slutet av mars. Företaget Sommarnöjen står bakom det här huset.
Om mindre än två månader kan det bli tillåtet att bygga ett litet bostadshus på tomten – utan att söka bygglov.

De flesta stockholmare välkomnar lagändringen.

Friggeboden är på väg att få ett syskon. Huset på högst 25 kvadratmeter blir i de flesta fall tillåtet att bygga utan bygglov.

Om femton dagar röstar riksdagen om Atte­fallshuset, döpt efter bostads­minister Stefan Attefall.

Förslaget har fått kritik för att bland annat inte ha beretts ordentligt och för att grannar inte kan överklaga beslutet.

Men huset får starkt stöd av stockholmarna. Tre av fyra – 77 procent – tycker att förslaget, liksom möjligheten att bygga ut sitt befintliga hus utan bygglov, är bra.

Husägarna är mer positivt inställda än de som bor i lägenhet, enligt undersökningen som Opinion Stockholm gjort på uppdrag av Bjurfors Stockholm. Drygt en av tio – 11 procent – tycker att förslagen är dåliga.

75 procent skulle kunna tänka sig att bygga nytt eller bygga ut om de ägde en tomt, enligt undersökningen.

Än så länge verkar det dock inte finnas många olika sorters Atte­fallshus ute på marknaden.

– Det är flera företag som ligger i startgroparna när frågorna har passerat det politiska systemet, säger David Johnsson, vd för branschorganisationen Trä- och möbelföretagen.

Han tror att husen kommer att bli extra efterfrågade som semesterbostäder i turisttäta områden men även i storstadsregioner med bostadsbrist.

– Det skapas helt nya användningsområden i och med att husen får vara tio kvadrat större än en friggebod och får användas som permanentboende.

Enkelrum är ett av de företag som har tagit fram en husmodell.

– Det har varit ett mycket stort intresse. Det är ganska många i Stockholmsområdet som vill ha huset till barn som inte har någonstans att bo eller helt enkelt för att få större yta, säger Peter Stopp, marknadsansvarig för företaget som har snickeri i Åkersberga.

Fakta

Tillåtet bo permanent i huset

”Attefallshuset” får vara högst 25 kvadratmeter.

Det ska redan finnas ett en- ­eller tvåbostadshus med bygglov.

Huset får placeras både vid permanentbostäder och sommarstuga.

Taknocken får vara högst 4 meter och inte överstiga bostads­huset höjd.

Bygget måste anmälas till kommunens byggnadsnämnd och få startbesked. Bygglov krävs i undantagsfall, som när huvudbyggnaden är särskilt värdefull ur konstnärlig synpunkt.

Huset får användas som permanentbostad.

Riksdagen voterar den 4 juni och lagen kan ändras den 2 juli.