Snickare renoverade om hemma – vräks

Att tapetsera om hemma är okej. Men bor du i en hyresrätt och har valt hiskeliga färger på rullarna så kan du bli tvingad att dra ner dem innan flytt.
Att tapetsera om hemma är okej. Men bor du i en hyresrätt och har valt hiskeliga färger på rullarna så kan du bli tvingad att dra ner dem innan flytt.
Vad är okej att göra och inte utan hyresvärdens eller bostadsrättsföreningens tillstånd? En klick färg, nya tapeter eller kanske ett helt nytt kök? Bäst är att fråga först, annars kan det gå som för en 30-årig Värmdöbo.

Att göra om hemma är något de flesta någon gång ägnar sig åt. Men om man inte har koll på reglerna kan det gå illa. Så är fallet med en 30-årig Värmdöbo som i väntan på hyresvärdens totalrenovering av lägenheten tröttnade och bestämde sig för att själv piffa upp lite hemma. Först la han klinker på golvet och i vardagsrummet byggde han en vägg för att få ett till rum.

Men han glömde att fråga om lov först, vilket inte gick väl hem hos hyresvärden. I flera månader har den boende och hyresvärden tvistat om huruvida mannen gjort för stora ändringar i lägenheten. Hyresvärden tycker att mannen borde vräkas för att otillåtligt ha ändrat planlösningen med väggen. Själv hävdar den boende att han bara har satt upp en lös skärmvägg och att allt är fackmannamässigt gjort då han har flera års erfarenhet som snickare.

Men att sätta upp en egen vägg hemma med vinkeljärn i taket är inte okej, oavsett yrke, menar hyresnämnden som i veckan beslutade att gå på hyresvärdens linje och säga upp mannens hyresavtal.

Fakta

Det här får du göra själv:

Väggar: Du får måla och tapetsera om i hyreslägenheten utan värdens tillstånd. Jobbet ska vara fackmannamässigt utfört. Du får inte: ha färger eller tapeter som är alltför avvikande. Då måste du återställa lägenheten vid flytt.
Kakel: Du får kakla i både kök och våtrum. Men Hyresgästföreningen avråder dock från det eftersom du kan bli skadeståndsskyldig om det blir vattenskador.
Golv: Du får lägga på en heltäckningsmatta på det befintliga golvet men inte byta ut det.
Fast inredning: Du får byta dörrar och köksluckor, men glöm inte att spara de gamla – de är hyresvärdens!
Du får inte – utan värdens tillstånd – ändra planlösningen, riva ut köksinredning eller montera köksfläkt till befintlig ventilation.

Källa: Hem & Hyra