Dyrt att bo andra hand i Solna.
Dyrt att bo andra hand i Solna.

Snitthyra för 55 kvm: 12 290 kronor

Bostad 

Att bo i andrahand kan vara en kostsam affär – inte minst om du bor i Solna. Här är hyrorna näst högst i länet.
12 290 kronor i månaden är snitthyran för en tvåa på 55 kvadrat.

12 290 kronor i månaden, låter det som en saftig summa? Det var hur som helst snittpriset för en 55 kvadratmeter stor tvårummare i Solna som hyrdes ut i andra hand under 2016. Sammanlagt annonserades 455 tvåor ut.

Statistiken kommer från Blocket och i en sammanställning som Mitt i gjort framgår att Solna hamnar på andra plats vad gäller länets högsta andrahandshyror efter Stockholm.

I särklass dyrast per kvadratmeter blir det för den som hyr en enrumslägenhet, men det är just ettorna som är populärast. Av de 1474 annonserna om bostäder i Solna som lades ut i fjol var nästan varannan en etta – 692 stycken. För ettorna var gensomsnittshyran 6943 kronor.

Andrahandshyrorna ökar i hela länet, men Sebastian Johansson, marknadsanalytiker på Boverket, tror inte att toppen är nådd.

– Så länge det är bostadsbrist kommer hyrorna att fortsätta stiga. Bostaden är ju en nödvändighetsvara. Det är ingeting man kan välja bort, utan man är illa tvungen att betala. Just nu finns det tyvärr ingenting som tyder på att bostadsbristen kommer att upphöra inom en överskådlig framtid, säger han.

Trots rekordhöga hyror verkar inte intresset för att hyra bostäder i andra hand avta, enligt Linnéa Aguero, presschef på Blocket. Tvärtom.

– Vi ser att antalet sidvisningar och mejlsvar per annons har ökat, vilket säger en del om efterfrågan. När det kommer till hur många lägenheter som blir uthyrda inom en vecka är läget också oförändrat – 2 av 3 hyrs ut inom den tiden, säger hon.

Fler nyheter från Stockholm

Nyheter

Schäfern nummer 1 i Haninge

Nyheter

Tre bilar i krock i Kristineberg

Karolinska sjukhuset entré
Nyheter

32 Barnläkare: Ohanterlig problematik

Nyheter

Fyra bilar i krock vid Skogskyrkogården

Nyheter

MORGONKOLLEN: 100-åringar får inte plats

Anna Starbrink och byggkran
Sjukvård

Nu ska landstinget kartlägga stockholmarna