Kan bli dyrt.
Kan bli dyrt.

Snitthyra för 55 kvm: 11 332 kronor

Bostad 

Att bo i andrahand kan vara en kostsam affär – inte minst om du bor i Sundbyberg. 11 332 kronor i månaden är snittet för 55 kvadrat.

11 332 kronor i månaden, låter det som en saftig summa? Det var hur som helst snittpriset för en 55 kvadratmeter stor bostad i Sundbyberg som hyrdes ut i andra hand under 2016.

Statistiken kommer från Blocket och i en sammanställning som Mitt i gjort framgår att Sundbyberg hamnar på femte plats vad gäller länets högsta andrahandshyror, efter bland andra Solna och Stockholm.

I särklass dyrast per kvadratmeter blir det för den som hyr en enrumslägenhet, men det är just ettorna som är populärast. Av de 846 annonserna om bostäder i Sundbyberg som lades ut i fjol var nästan varannan en etta.

Andrahandshyrorna ökar i hela länet, men Sebastian Johansson, marknadsanalytiker på Boverket, tror inte att toppen är nådd.

– Så länge det är bostadsbrist kommer hyrorna att fortsätta stiga. Bostaden är ju en nödvändighetsvara. Det är ingeting man kan välja bort, utan man är illa tvungen att betala. Just nu finns det tyvärr ingenting som tyder på att bostadsbristen kommer att upphöra inom en överskådlig framtid, säger han.

Trots rekordhöga hyror verkar inte intresset för att hyra bostäder i andra hand avta, enligt Linnéa Aguero, presschef på Blocket. Tvärtom.

– Vi ser att antalet sidvisningar och mejlsvar per annons har ökat, vilket säger en del om efterfrågan. När det kommer till hur många lägenheter som blir uthyrda inom en vecka är läget också oförändrat – 2 av 3 hyrs ut inom den tiden, säger hon.


Fler nyheter från Stockholm

Brott

Åtal väcks efter våldtäktsförsök

Ortens bästa poet, Liban Abdule
Nyheter

Ortens bästa poeter kommer till Trappan

Leon på Kägelbanan
Nöje

Från pop till post-punk på veckans spelningar

Dalarö kanal
Brott

Dömda 52-åringen frias för Dalarömordet

Kalle Karlsson, Vasalunds IF
Sport

Kan Vasalund ge stora AIK en ny chocksmäll?

Sport

Hanviken hoppade av cupfinal efter misshandel