Första spadtaget i dag för ett av Silverdals sista bostadsbyggen

Kvarteret Murklan, Silverdal, Sollentuna
Kvarteret Murklan som får 52 hyreslägenheter, från gatuvy.
I dag tar Skanska det första spadtaget för bygget av 52 hyreslägenheter i Murklan, ett av de sista bostadskvarteren som finns kvar att bebygga i Silverdal.

– Vi har tagit politiska beslut som delvis går emot detaljplan, men det har varit total politisk enighet, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Oscar Nyströmer (M).

Sollentuna kommun tecknade för många år sedan ett kontrakt med Handelsbolaget Silverdal, med Skanska och JM som ägare. De två bolagen har delat upp de olika byggrätterna i området och sedan 2000 har de sammanlagt byggt cirka 1 000 bostäder i Silverdal.

”Nu blir det äntligen av”

Tanken från början var att bygga både bostäder och kommersiella fastigheter, som skulle ligga utmed E4, men finanskrisen 2008 gjorde att luften gick ur marknaden för framför allt kommersiella fastigheter, berättar Oscar Nyströmer.

– Då fick de lägga sina planer på is, men de senaste åren har vi jobbat med Skanska för att få till något tillsammans med dem. Och nu blir det äntligen av, det blir bostäder i stället, säger han.

Fem fastigheter kvar att bebygga

I dag återstår endast fem fastigheter att bebygga i Silverdal, berättar Anders Degerstedt, affärsutvecklare på Skanska Hyresbostäder.

En av dem är i kvarteret Middagen där JM ska bygga bostadsrätter. De fyra andra är Skanskas.

Hyresrätterna byggs kring en innergård

I Murklan blir det alltså 52 hyresrätter. De byggs kring en innergård och det blir i huvudsak två eller fyra rum och kök planerade i 2-våningshus med inredd vindsvåning med takkupor och takfönster.

Kvarteret Murklan, Silverdal, Sollentuna

Alla lägenheter i Murklan får en uteplats eller balkong mot innergårdens gemensamhetsytor. Illustration: FOJAB Arkitekter

– För oss är det viktigt att vara med och skapa hållbara samhällen. Projektet Murklan blir certifierat enligt Skanskas miljöprogram Grön Hyresbostad och har kombinerat bergvärme med fjärrvärme för att uppnå låg energiförbrukning, säger Anders Degerstedt.

Skanska bygger lägenheterna och de kommer sedan att förvaltas av Heba Fastighets AB. Första spadtaget tas klockan 13 i dag torsdag och planerad första inflytt är i september 2020.

Bostadsrätter och ett äldreboende byggs också

Ett annat kvarter är Menyn där bygget av 76 bostadsrätter påbörjades i februari och planerad inflytt är sommaren 2020.

De två sista fastigheterna ligger båda i kvarteret Malten där Skanska har bygglov för att bygga ett äldreboende på den ena.

– Det bygget är planerat att påbörjas före sommaren i år. På den andra fastigheten i Malten blir det något kommersiellt, men det är inte klart ännu exakt vad det blir eller när bygget påbörjas, säger Anders Degerstedt.