Min lokala hjälte

Spela Minecraft och bygg ditt Stockholm

Markus  Bohm.
Markus Bohm.
Stockholm är tomt. Alla hus är försvunna. Men varje väg och kulle finns kvar.

Genom spelsuccén Mine­craft kan alla hjälpa till att bygga upp ett helt nytt digitalt Stockholm.

Av block ska en ny stad formas – Blockholm. Kloss för kloss håller den just nu på att växa fram i en värld som är en exakt kopia av verklighetens landskap.

Med hjälp av landdata har konstnären Markus Bohm och arkitekten Mats Karlsson byggt upp Stockholm i spelet Minecraft. Över 100 000 tomter ska fyllas.

– Vi vänder upp och ner på föreställningarna om Stockholm. Vi öppnar upp det utan regleringar eller byråkrati, säger Mats Karlsson.

Idén till projektet kom när de spelade Minecraft med sina barn. Plötsligt slog det dem att bygga hus med digitalt lego liknar hur arkitekter jobbar.

– Arkitekter bygger modeller och hus, men det är ju också fiktivt och påhittat tills det realiseras. Vi vill visas den energi och lust som finns bland spelarna, säger Markus Bohm.

De fick med sig Arkitektur- och designcentrum i projektet vars startskott small i slutet på oktober. Först ut var Gamla stan. Varje spelare landar på en slumpad tomt som den får bebygga helt fritt. Enda begränsningen är fantasin och höjden.

Tomterna tog slut samma dag som de släpptes. Stora Essingen kom därnäst och sedan Gröndal.

– Hittills har det varit total kalabalik med en massa kreativa och ­knasiga förslag, säger Mats Karlsson.

Sedan dess har flera områden öppnats upp för spelarnas visioner.

– Minecraftspelare har utvecklat egna tekniker. Här får man chansen att visa genom klossar i stället för att formulera sig. Tröskeln är så nära noll som möjligt samtidigt som man samlas och skapar tillsammans utan att veta vem som står bredvid, säger Markus Bohm.

Under tre månader kommer nya digitala delar av Stockholm, och några av länets kommuner, att skapas. I mars öppnar en utställning på Arkitektur- och designcentrum där delar av Blockholm kommer att byggas upp.

Men inte alla tomter kommer att släppas fria för vem som helst. Fotbollsarenorna blir till exempel förbehållna fotbollslagen.

– Vi vill se om de vill bygga varandras arenor, att låta dem testa sig in i någon annans roll och se vad som händer när de möts i leken, säger Markus Bohm.

Stora Essingen byggt av Minecraft-spelare.

Fakta

Så här spelar du Blockholm

Via blockholm.se/karta kan vem som helst följa spelet ur ett fågelperspektiv.

För att bygga måste man köpa det svenska spelet Minecraft, som har 40 miljoner användare.

Blockholm finns på server­adressen play.blockholm.se.

Tomterna slumpas ut.

Nya delar av Stockholm kommer att släppas undan för undan.