Strunta i besiktning kan vara dyrt misstag

Besiktningsman Jon Valgeborg hittar en del fel som köparen blir uppmärksammad på i lägenheten i Hägersten.
Besiktningsman Jon Valgeborg hittar en del fel som köparen blir uppmärksammad på i lägenheten i Hägersten.
Få låter en besiktningsman undersöka bostadsrätten innan de köper den – trots att risken för vattenskador och andra fel är lika stor som vid ett villaköp.

– Du kan inte komma tillbaka till tidigare ägare med ett fel som du hade kunnat upptäcka vid en noggrann undersökning eller som du borde ha förutsett innan köpet. Om du själv inte besitter fackmannakunskap så anlita en besiktningsman, säger Helena Olofsson, boendeexpert på Konsumentverket.

Det rådet verkar få ha lyssnat på. Enligt en undersökning som Anticimex gjort löper var femte såld lägenhet risk för vattenskador. Det innebär att 4 600 lägenheter som såldes förra året i Stockholms län ligger i riskzonen. Bara en bråkdel genomgår en besiktning. Med villor är det tvärtom. Där har Anticimex besiktigat drygt hälften av alla hus som såldes i Stockholms län det senaste året. Trots att det kostar lika mycket att reparera en vattenskada i en bostadsrätt som i en villa.

De vanligaste felen, i badrum och kök, är också lika vanliga i villor som i lägenheter, enligt Anticimex. Framför allt är det ledningar och fel i tätskikten som orsakar skador.

– Man bör se till att man vet vad man köper. Många fler, framför allt i storstadsregionerna, borde anlita en besiktningsman, där kan ju en bostadsrätt kosta mer än en villa ute i landet, säger Magnus Janson, förbundsdirektör på Svenska bygg­ingenjörers riksförbund.

Jon Valgeborg, besiktningstekniker på Anticimex, undersöker en tvåa i Hägersten för säljarens räkning.

– Vi gör en ockulär besiktning, och anmärker på synliga fel, plus att vi fuktmäter i badrummet och kollar att alla eluttag är jordade och okej, säger han.

Under den timme som han kontrollerar och areamäter lägenheten så anmärker han på flera punkter. En saknad propp och proppförteckning, en manchett i golvbrunnen i badrummet, en strömbrytare utan beröringsskydd samt ett saknat läckagetråg till kylen hamnar på minuslistan.

– Jag kommer att rekommendera säljaren att kontakta en elektriker samt företaget som utförde arbetet i badrummet för att åtgärda de här punkterna, säger Jon.

Om inte annat så kommer köparen genom hans protokoll att bli medveten om felen.

Fakta

Så väljer du rätt besiktningsman

Be om rekommendationer från vänner, banken eller konsumentvägledaren.

Besiktningsmannen ska vara ansluten till SBR, Svenska byggingenjörers riksförbund. Då är du garanterad att personen är utbildad byggnadsingenjör och har en ansvarsförsäkring.

Läs noga igenom uppdrags­bekräftelsen, där står vad som ingår i besiktningen.

Fråga om besiktningsmannen gör fuktmätningar.

Var med vid besiktningen. Du lär dig massvis om ditt nya hem som du kommer att ha nytta av i framtiden.

Källa: Svenska Byggingenjörers Riksförbund