Stugan som kostade 151 000 – per kvadrat

Hus säljs i dag för över 100 000 kronor per kvadrat i Stockholms län.

På tio år har kvadrat­meterpriset för småhus gått upp med 80 procent.

Men skillnaderna bland kommunerna är stora.

Den 44 kvadratmeter stora sommarstugan på Baggensvägen i Nacka såldes för 6 500 000 kronor – eller 151 000 kronor per kvadrat.

Det är det högsta kvadratmeterpriset i år.

– Läget är jätteläckert med fin utsikt. Huset ligger precis vid vattnet vid Boo havsbad och har tillgång till brygga. Att det är så få hus till salu där gjorde också huset mer attraktivt, säger Katarina Westholm vid Skandiamäklarna.

Hon är inte förvånad över priset.

– Det är ingenting som sticker ut jättemycket. Det var ett lägre pris än tänkt från början, säger hon och lägger till:

– Det är inte lätt att jämföra kvadratmeterpriset för villor. Det handlar om så mycket mer, som tillgång till olika biytor, husets skick, utsikt, solläge, allmänningar och området omkring.

För tio år sedan såldes inte ett enda hus i länet för 100 000 kronor per kvadrat. I fjol däremot betalade mer än 30 köpare så mycket för ett nytt hem.

Lokaltidningen Mitt i:s genomgång visar att kvadratmeterpriset för småhus i länet har gått från ett snitt på 17 600 kronor för tio år sedan till ett snitt på 31 800 kronor. Det är en ökning med 80 procent. Då kostade ett hus i genomsnitt 2 miljoner. I dag är siffran 4 miljoner.

– Vi har en mycket stark inflyttning i länet, liten nyproduktion och enorm obalans mellan utbud och efterfrågan. Det är ett stort problem, och pressar upp priserna, säger Claudia Wörrman vid bransch- organisationen Mäklarsamfundet.

Mest har priserna ökat på Lidingö – med 108 procent – följt av Nacka och Solna. Det är områden som i dag har bland de högsta priserna i länet.

– De flesta hus har i dag faciliteter, som indraget vatten och el. Nu styr identiteten i stället. Vissa områden, som bland annat Lidingö, är man väldigt trogen. Dessutom ligger Lidingö väldigt bra till, säger hon.

I Nykvarn och Salem har priserna har ökat minst. Det är också de kommuner där säljarna får minst betalt för sina hus. Men även där får en husägare cirka 70 procent mer för ett hus än för tio år sedan. Prisutvecklingen i länet är enorm, konstaterar Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

– De som köpt för tio år sedan har gjort en väldigt bra investering. Bostaden kan vara en kassakista som ger möjligheter. Värdestegringen och eventuell amortering har fått lånen att krympa så att det finns möjlighet att nya lån på bostaden.

Men för dem som ska köpa ett nytt hem i samma område spelar utvecklingen mindre roll.

– Man måste ju köpa nytt till dagens priser som också har gått upp. Men om man väljer att flytta till andra delar av länet eller landet, med andra priser, kan man frigöra mycket pengar, säger hon.